Országosan és a Balatonnál is erős forgalmat hozott a múlt hétvége

2023. augusztus 17. 18:34 | behir.hu

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján augusztus 11-13. között a vendégéjszakaszám 9%-kal haladta meg az előző hétvége eredményét. A forgalom ezekben a napokban felülmúlta az egy évvel korábbi adatokat is.

Mintegy 400 ezer turista, közel 700 ezer vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, az utazók több mint fele hazai látogató volt. A Balatonnál nyaraló belföldi és külföldi turisták száma szintén nőtt a megelőző hétvégéhez viszonyítva. A megemelkedett vendégforgalommal együtt pedig a szálláshelyek bevételei 9%-kal, a vendéglátó-üzleteké 12%-kal erősödtek az egy héttel korábbiakhoz képest.

Sokan indultak útnak a hétvégén, az országos vendégforgalom 57%-át a hazai utazók adták. Augusztus 11-13. között országszerte közel 5%-kal több belföldi vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyeken az előző hétvégéhez képest; közel ugyanannyit, mint tavaly ilyenkor. A legtöbben Budapestről és Pest vármegyéből érkeztek a vidéki tájakra. A külföldi vendégforgalom is jól teljesített: a nemzetközi turisták a tavalyi hasonló hétvégéhez képest 4%-kal, a megelőző hétvégéhez viszonyítva pedig 16%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken. Közülük a legtöbben Lengyelországból, Németországból, Csehországból és Romániából látogattak hazánkba.

Az igazi augusztusi hétvége sokakat csábított a Balatonhoz is. Az előző hétvégéhez képest a magyar tengernél 4%-kal több belföldi és 9%-kal több külföldi látogató szállt meg. Nemcsak több szállóvendéget hozott a kánikula, hanem jelentősen, 37%-kal nőtt az egynapos látogatások száma is az előző hétvégével összevetve. Korcsoporttól függetlenül népszerű úticél volt a napsütéses Balaton. A legidősebb vendég, egy magyar, 100 éves hölgy volt, ő Fonyódon szállt meg.

Budapestet ezekben a napokban is megtöltötték a turisták. Az előző hétvégéhez képest közel 15%-kal több turista éjszakázott a magyar fővárosban, a magyar vendégek mellett a legtöbben Hollandiából, Olaszországból, Németországból és az Egyesült Királyságból érkeztek.

Országos összevetésben a hétvége legnépszerűbb úti céljai a siófoki Aranypart szabadstrandja, a Tatai Öregtó, valamint a Parlament környéke voltak a mobilcella adatok szerint. De szintén sokan keresték fel a Sóstó környékét Nyíregyházán, Vác főterét, a hajdúszoboszlói gyógyfürdőt és környékét, Sopron belvárosát, az esztergomi bazilikát, valamint Pécsett a Széchenyi teret.
A magas vendégforgalom mellett jelentős mértékben nőttek a szálláhelyek bevételei is. Az NTAK adatai szerint a hétvégi szálláshely-szolgáltatásból származó árbevétel meghaladta a 12 milliárd forintot, ami 9%-kal magasabb, mint a megelőző hétvégén. A vendéglátóhelyek bevételei pedig 22 milliárd forintot tettek ki, ami szintén felülmúlta az előző hétvége eredményét.

 

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

További programok »

Gazdaság

Az vagy, amit megeszel? – Áltudományos hírverés

Tudományos szempontból teljesen megalapozatlan állításokkal teletűzdelt propagandával igyekeznek rossz fényben feltüntetni az állati termékpályát a szórakoztatóipar egyes szereplői. Az egyik legnagyobb, hazánkban is elérhető streaming szolgáltató a közelmúltban megjelentett minisorozata például hamis érvek mögé bújtatva próbálja elhitetni a nézőkkel, hogy a vegán étrend egészségügyi szempontból sokkal kedvezőbb, mint a vegyes táplálkozás.
2024. február 22. 07:32
FEL