Orosháza lett a székhelye a Kodolányi főiskolának

Szeptemberben indulnak a nappali képzések Orosházán a főiskolán

Orosházára tette át a székhelyét Székesfehérvárról a Kodolányi János Főiskola február 1-től. Az intézmény ezzel a lépéssel egy új tudományterület felé is nyitott: a terveik szerint az országban egyedülálló informatikai képzést hoznak létre Dél-Békésben.

Három éve kezdték meg a székhely áthelyezéséről az egyeztetéseket a felsőoktatási intézménnyel. Az orosházi önkormányzat a legutóbbi testületi ülésén 20 millió forintos ösztöndíjprogramot fogadott el, mely a térségi nagyvállalatok programjaival kiegészítve mintegy 300 diák képzését támogatná a jövőben.

–Hatalmas lehetőség nyílik számunkra és a városnak, valamint a térségnek is – én azt gondolom – hiszen itt Békés megyében ez az egyetlen egy főiskola és nem elmegy, hanem ide érkezett. Itt telepedett meg, itt gondolja a jövőjét. Nyílván mi is csalogattuk, hívogattuk és olyan körülményeket próbáltunk számára biztosítani, amik kedvezőek voltak – mondta el Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

A város egy belvárosi épületet is bérbe adott a főiskolának, ahol szeptembertől megindulnak a nappali tagozatos képzések, a Gyopárosi úti épületben pedig egy korszerű informatikai központot hoznak létre. A több mint 25 éves múlttal bíró főiskola hosszú távon tervez a várossal.

–Kiderült, hogy egy olyan területfejlesztési koncepció van kibontakozóban, ami nagyon komoly tudományos kihívást jelent. Lehetővé teszi, hogy a Kodolányi János Főiskola más tudományterületeken is elkezdjen dolgozni, ami eddig nem volt a profiljában. Ilyen például az informatikai terület, és erre Székesfehérváron nem lett volna lehetőségünk – tájékoztatott dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora.

A Kodolányi János Főiskola egyik célja, hogy egyetemi várossá fejlessze Orosházát. Az intézmény stratégiai megállapodásokat kötött a környék középiskoláival és együttműködik a térség nagyvállalataival, cégeivel, hogy megfelelő, piacképes tudást biztosítsanak azoknak.

–Most azon dolgozunk, azon munkálkodunk, hogy bebizonyítsuk a fiataloknak és az aktívkorúaknak, hogy nincs értelme elmenniük, mert minden feltételt biztosítani fogunk ahhoz, hogy itt ők a jövőképet megtalálják maguknak a családalapításhoz és az otthon megteremtéséhez. Ehhez ide kellett hoznunk a főiskolát. Reméljük, hogy a főiskolát nemsokára egyetemmé tudjuk változtatni, és a város egyetemi várossá tud válni. Mind hangulatában, mind képében, mind pedig tudományos karaiban. Szeretnénk olyan inkubátorházakat, olyan műhelyeket létrehozni, amelyekben nanotechnológiás kutatásokat tudunk majd megvalósítani. – hangsúlyozta Simonka György, Fideszes országgyűlési képviselő.

Az informatika mellett fő területként jelölik meg az élelmiszeripart és kutatásfejlesztést, már folyamatban van a tudományos-technológiai-ipari park akkreditációja – tájékoztatott az országgyűlési képviselő. Hozzátette: a középtávú cél egy informatikai fejlesztési zóna létrehozása olyan vonzó befektetési környezettel, ami több ezer fiatal fejlesztő mérnököt tarthat majd Dél-Békésben.

Megosztás:

Címke: , , , ,