Operatív törzs: Sokan szegnek szabályokat a hétvégi jó idő miatt

2020. április 19. 11:57 | Varga Diána

Sokakat csábít a kellemes idő arra, hogy a szabadban legyen, de a szakemberek ismét arra hívták fel a figyelmet az operatív törzs vasárnapi, online sajtótájékoztatóján, hogy csak indokolt esetben hagyjuk el otthonainkat.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról tájékoztatott, hogy csökkent a hatósági házikaranténok száma, ezzel együtt az ellenőrzéseké is, ám a hétvégi jó idő miatt ismét sokan voltak a szabadban szombatok: a rendőrök országszerte 496 helyszíni bírságot szabtak ki, 1286 személyt figyelmeztettek és 425 szabályszegő ellen tettek feljelentést.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatok ismertetése mellett jelezte, hogy a fertőzöttek mintegy nyolcvan százalékának továbbra is enyhe tüneteik vannak. A laborvizsgálatok száma már meghaladta a negyvenhatezret. Kórházban jelenleg 784-en vannak – közölte, hozzátéve, hogy a mai napon 61-en szorulnak lélegeztetőgépre. Mint mondta, az ő gyógyulásuk sem reménytelen, a szakemberek várakozásaival szemben sokkal többen kerülnek le a gépekről, mint azt eleinte várták.

A tisztifőorvos ismét hangsúlyozta, hogy továbbra is figyelnek az idősek zárt közösségeire, az idősotthonokra, a szombathoz hasonlóan vasárnap is 18 intézményben tudnak fertőzöttekről. Hozzátette: az otthonokban a védőfelszerelések rendelkezésre állnak a feltételek adottak a fertőzés megállítására.

 

Sportoljunk, de ne a szokott helyen

A tapasztalatok szerint ezen a hétvégén is nagyon sokan tartózkodnak a szabadban, ezért Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az idősek csak nagyon indokolt esetben hagyják el lakásukat. Ha nincs kertjük, udvaruk, erkélyük, akkor az alapos szellőztetést ajánlotta levegőzés gyanánt.

Hozzátette: a fizikális és mentális egészség megtartásához fontos a mozgás, például a futás vagy a kerékpározás, azt javasolta, olyan helyet keressünk, ahol nincsenek mások vagy kevesen vannak, tehát ne futópályákon, parkokban sportoljunk. Rámutatott arra is, hogy a kültéri sport rizikója alacsony, ha egyedül vagy ismerőssel, rokonnal vagyunk, a megfelelő távolságtartást betartva. Mint mondta, mozgás közben nő az endorfin- és dopaminszint, ami a jó közérzethez járulhat hozzá, emellett a kinttartózkodás a D-vitamin szerzéshez is hasznos. Azt is kérte, hogy kerüljük a megszokott útvonalakat, hogy ne találkozzunk senkivel, hazatérés után pedig váltsunk ruhát, a sportruhát is azonnal ki kell mosni.

További programok »

FEL