Müller Cecília: Hazánkban ma 927 koronavírussal fertőzöttet ápolnak kórházban

2020. április 26. 12:12 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján Lakatos Tibor és Müller Cecília vázolta fel a jelenlegi helyzetet, illetve hívta fel ismételten a figyelmet a szabályok betartására.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központvezetője kiemelte, hogy amit korábban mondtak, az úgy tűnik, igaz lett.

– A jó idő beálltával honfitársaink számos alkalommal megszegték a kijárási korlátozás szabályait, csak emiatt 1905 intézkedést hajtottak végre a munkatársaink. Bár a vírus lassabban terjed, akkor sem lehetünk felelőtlenek, és azokat a szabályokat továbbra is be kell tartanunk, amelyeket a kormányrendelet, illetve helyben a polgármesterek a hétvégi időszakra előírtak – szögezte le Lakatos Tibor.

A rendőr ezredes elmondta, hogy a határátkelőknél zökkenőmentesen halad a forgalom. Jelentősebb várakozásra csak Röszkénél a belépő teherforgalomban, Nagylaknál a kilépő személy- és teherforgalomban, valamint Csanádpalotánál a belépő teherforgalomban lehet számítani. Beszélt arról is, hogy ma reggel már érkezett egy repülőgép Kínából, ami ismét védőeszközöket hozott Magyarországra. Köszönetet mondott mindazoknak, akik segítenek ezek célba juttatásában.

Müller Cecília országos tisztiorvos közölte, hogy a mai napon, a Magyarországon nyilvántartott fertőzöttek száma 2500. Meghalt újabb 10 krónikus beteg, ezzel 272 főre emelkedett az elhunytak száma. Ugyanakkor összesen 485-en pedig már meggyógyultak. 

A koronavírussal fertőzöttek közül jelenleg 927 főt ápolnak kórházban, ez a szám emelkedő tendenciát mutat. Közülök 56-an vannak lélegeztető gépen.

 – Továbbra is sikerült alacsonyan tartani a járványgörbét. Noha emelkednek a számok, de az a védekezés, amelyet a szakemberek a lakosság együttműködésével folytatnak, segít kontroll alatt tartani a járványt. Az egyes megyék különbözőképpen érintettek, a fővárosban van a legtöbb regisztrált beteg, a második legtöbbet Pest, a harmadikat Fejér megyében találták. A megbetegedettek 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi – jelentette be Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy minden ország különböző helyzetből indult a járványban, az egyes országok adottságai nagyon eltérhetnek egymástól éppen ezért nem érdemes összehasonlítani az adatokat. Beszélt arról is, hogy az elhunytak megítélése is rendkívül különböző ez egyes országokban. Magyarországon ezt úgy definiálták, hogy mindenkit, akinek bármilyen alapbetegsége van, de igazoltak nála koronavírusos fertőzést és meghal, beszámítanak a fertőzésben elhunytak közé.

Müller Cecília kiemelte azt is, hogy a 272 elhunyt honfitársunk közül 256-an 60 éven felüliek. Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy az idős és krónikus betegségben szenvedő embereknél súlyosabb szövődményekkel zajlik a betegség, ezért is nagyon fontos, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra.

– Most nélkülöznünk kell a szokásos vasárnapi együttlétet is. Akik egy háztartásban élnek, természetesen megtehetik, de akik nem, azok kénytelenek egymást nélkülözve, más módon kedveskedni családtagjainknak – fogalmazott Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos megjegyezte, érdemes néha kikapcsolni a tévét, a telefont, hogy legyenek számunkra vírusmentes percek, amelyeket kiélvezhetünk. Arra például lehetőség van, hogy a szabadban mozogjunk a szabályok betartásával, de sok online mozgáslehetőséget is kínálnak manapság. Szintén fontosnak nevezte, hogy szakítsunk magunknak énidőt, regenerálódjunk olvasással, zenével, ne csak mindig a problémákkal foglalkozzunk.

Lakatos Tibor az enyhítő intézkedéssekkel kapcsolatban felvetett kérdésre elmondta, hogy csak nagyon megfontoltan, szigorú szabályokkal és fokozatosan lehet enyhítéseket bevezetni.

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
13:47
FEL