Müller Cecília: Kedvezően alakulnak a számok, de még nincs vége a járványnak

2020. május 19. 13:02 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A szabályok enyhítésével itt az ideje, hogy az unokák és nagyszülők újra megöleljék egymást, és fizikailag is kifejezzék a szeretetüket – mondta újságírói kérdésekre válaszolva az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: továbbra is fontos, hogy vigyázzunk egymásra és csak egészséges családtagok találkozzanak.

– Ugrásszerűen megnőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Bodó Sándor hozzátette: eddig 7200 vállalkozás adott be pályázatot, amelynek köszönhetően 95 ezer ember munkahelyét tudják megtartani. A legtöbb támogatási igény a feldolgozóipar, a turizmus-vendéglátás, a kereskedelem, a gépjárműjavítás és a szállítás-raktározás ágazatokból érkezett.

A csökkentett munkaidős foglalkoztatás kapcsán az államtitkár arról tájékoztatott, hogy hat 100 fő feletti állománnyal rendelkező vállalat és tizenhárom 500 és 1000 fő közötti létszámot foglalkoztató cég látott ebben a támogatásban lehetőséget. Ennél a támogatási formánál jelenleg már 40 ezer munkavállaló esetében elbírálták a kérelmet, ők közvetlen formában kapják a támogatást. Az áprilisban beadott kérelmeknek már eleget is tettek. A kutatás, fejlesztés és innováció területén összesen 550 cégnél további 8700 munkavállalónak segít a gazdaságvédelmi akcióterv.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataira hivatkozva az államtitkár elmondta, hogy április végén 330 ezer fő volt regisztrált álláskereső Magyarországon, ami azt jelenti, hogy 50 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma. Bodó Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a munkahelyteremtő bértámogatási program több mint 80 milliárd forintos keretéből, több mint 70 ezer álláskereső munkábaállását segíti. A támogatás feltétele, hogy az igénylő cég legalább kilenc hónapig – a három hónapos tovább foglalkoztatási kötelezettséggel együtt –foglalkoztassa a felvett munkaerőt. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy egyszerűsítették a pályázati feltételeket és dokumentációkat, hogy minél könnyebben tudják azokat igénybe venni az érintettek, a részleteket a munka.hu honlapon lehet elérni.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az újraindított egészségügyi szolgáltatásokat és a háziorvosi ellátást kizárólag előzetes telefonos bejelentkezést követően lehet igénybe venni. Leszögezte: a járványügyi szabályok betartása csak így lehetséges. A hétfői "egészségügyi nyitás", az új egészségügyi szolgáltatások elindulásával ismét néhány intézményben tumultus alakult ki - közölte. 

Az országos tisztifőorvos a családorvosok világnapja alkalmából megköszönte az ezen a területen dolgozó orvosoknak a rendkívüli körülmények között végzett munkát, helytállást. Arról is tájékoztatott, hogy a szúnyogok és a kullancsok nem terjesztik a koronavírust, de védekezni kell ellenük, mert számos egyéb súlyos fertőzést okozó kórokozót terjeszthetnek.

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról tájékoztatott, hogy május 21-től Szlovákia enyhít az országba belépőkre vonatkozó szabályokon. Kiss Róbert rendőr alezredes ozzátette: Horvátország szintén enyhít a beutazás szabályain, többek között beengedik azokat is az országba, akik érvényes dokumentummal igazolják a szállásfoglalásukat. Beszélt arról is, hogy szerdán megnyílik Győr-Moson-Sopron megyében a zsirai határátkelő, amelyet 5 órától 21 óráig használhatnak a személyforgalomban.

Kiss Róbert tájékozatott arról, hogy már 737-en használják a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazást. Jelenlegy egyébként 10 394 házi karantén van érvényben. Az elmúlt 24 órában a rendőrök helyszíni ellenőrzés során 31 esetben tapasztalták a magatartási szabályok megszegését.
   

További programok »

FEL