Müller Cecília: A védekezés célja, hogy élni tudjuk a mindennapi életünket

2020. szeptember 19. 14:06 | Mikóczy Erika

Pár hónap kihagyás után, a járványügyi adatok növekedése miatt újraindult az operatív törzs tájékoztatója. Az aktualitásokról, legfrissebb adatokról, legfontosabb tudnivalókról Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tiszti főorvos és Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője számolt be szombaton.

 

Lakatos Tibor: Mindent megteszünk azért, hogy a járványt korlátok között tartsuk

 

Lakatos Tibor elmondta, hogy az operatív törzs és ügyeleti központja tevékenysége több hónapra nyúlik vissza.

– Január 31-én hozta létre a kormány határozata a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzset, majd február 25-én az ügyeleti központot, amelynek az a feladata, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a koronavírus-járvány aktuális helyzetét. Azóta is figyelemmel kísérjük a magyarországi adatokat, nyomon követjük az európai országok járványügyi helyzetét, az országok bevezetett intézkedéseit, információkat gyűjtünk, értékeljük az adatokat, és javaslatokat teszünk az operatív törzs számára különböző döntések meghozatalához – tájékoztatott Lakatos Tibor.

Az ügyeleti központ vezetője az operatív törzs tevékenységén belül külön is megemlítette a rendőrség munkáját. Mint mondta, a járványügyi készültség időszakában továbbfolytatták azokat a tevékenységeket, amelyeket tavasszal már elkezdtek. Az augusztus végi tapasztalatok alapján ez kiegészült a határellenőrzés ismételt bevezetésével, miután a kormány arról döntött, hogy a belső határokon is visszaállítja a határellenőrzést, és az országba csak azok léphetnek be, akik az aktuális járványügyi feltételeknek megfelelnek. Emellett a hatósági házi karantén-szabályok betartását is ellenőrzik.

Kiemelte: az operatív törzs, az ügyeleti központ, a rendvédelmi szervek mindent megtesznek azért, hogy a járványt korlátok között tartsák.

 

A második hullám eltér az elsőtől, ezért eltérő a kezelése is

 

Müller Cecília beszélt arról, hogy pár hónapja ugyan nyugvópontra jutott a járvány, de már akkor is tudták, hogy nem ért véget, itt van az egész világban. A fertőzöttek száma a nyár végével elkezdett nőni, hazánkban pedig ötödik napja közelíti az ezret az új betegek száma.

– A járvány második hullámának természete eltérő a tavaszi hullámtól, ezért eltérő a kezelése is. Tavasszal megállt körülöttünk az élet. Azóta rengeteg ismeretre tettünk szert, megismertük a vírus természetét is, sok információ áll rendelkezésünkre, kutatók vizsgálják a járványt. Éppen ezért most más stratégiát alkalmazunk a járvány kezelésére – közölte az országos tiszti főorvos.

 

A fiataloknál a járvány enyhe lefolyású, de tovább tudják adni a vírust az időseknek, betegeknek

 

Müller Cecília kiemelte, hogy míg tavasszal az idősek most jellemzően a fiatalok, közülük is jelenleg leginkább a 20-29 éves korosztály érintett a fertőzésben. Náluk a járvány enyhe lefolyású, azonban a vírust tovább tudják adni azoknak az időseknek, krónikus betegeknek, akiknél ez a betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet.

– A védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de azt biztonságosan tegyük. Olyan szabályok születnek, amelyek ezt lehetővé teszik – tette hozzá.

Müller Cecília ismertette a legfrissebb adatokat (az adatokról ide kattintva olvashatnak bővebben), és elmondta azt is, hogy a fertőzöttek átlagéletkora hazánkban a pandémia teljes időszakát nézve 41 éve, az utolsó 10 nap átlagát vizsgálva 35 év. Jelenleg 386 főt ápolnak kórházban, közülük harmincan vannak lélegeztető-gépen.

 

Megmaradnak a régi szabályok, és hétfőtől újak is életbe lépnek

 

Müller Cecília ismertette, hogy hétfőtől kiterjedtebben kell alkalmazni a maszkviselési kötelezettséget, a boltok, tömegközlekedési eszközök mellett például a színházban, moziban, kulturális eseményeken, plázákban, más zárt tereken is szükséges a maszkviselés.

Beszélt arról is, hogy míg korábban megengedett volt, hogy sálat, vagy arcot eltakaró ruhadarabot viseljen valaki, mostantól csak a textil-, vagy az egyszer használatos sebészi maszk lesz elfogadható.

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is ugyanolyan fontos odafigyelni a szabályok betartására. Ügyeljünk a kézmosásra, ahol erre nincs lehetőség, tartsunk magunknál és használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt; kerüljük a zsúfolt helyeket; akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe.

Tájékoztatott továbbá, hogy hétfőtől csak 23 óráig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek. Továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom az egészségügyi és a szociális intézményekben, októbertől pedig csak testhőmérséklet-mérést követően léphetnek be az iskolába a gyerekek (a legkisebbeket a méréshez maszkban bekísérhetik a szülők).

Felhívta a figyelmet arra is, hogy most még fontosabb az influenza elleni oltás, mint korábban, a védőoltások október második felétől lesznek elérhetők, mindenkinek ingyenesen.

– Rendkívüli fegyelmezettséget kérek mindenkitől, csak így tudjuk elérni, hogy az élet ne álljon meg Magyarországon – emelte ki.

 

14 helyett 10 napos a házi karantén időszaka

 

10 napra csökkent a hatósági házi karantén időszaka. Müller Cecíliától megtudtuk, számos ország arra a következtetésre jutott, hogy a 10 napos megfigyelést részesíti előnyben, ennyi idő alatt ugyanis kiderülhet, ha valaki beteg, ezért csökkent itthon is 14-ről 10 napra a házi karantén.

Végül megemlítette, hogy míg a világban az egészségügyi dolgozók átfertőzöttségét 20-30 százalék közé teszik, addig ez ma nálunk 5 százalék az egészségügyi dolgozók fegyelmezettségének köszönhetően.

 

A második hullám felmenő szakaszában vagyunk

 

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérik, hányan szorulnak ápolásra, nekik milyen ellátásra van szükségük, és ahhoz mi kell. Koncentrálják a koronavírusos betegek ellátását, hogy a kijelölt helyeken ezek a betegek a legmagasabb szintű ellátást kapják meg. A terv szerint, ha 80 százalékos lesz a telítettség, akkor folyamatosan lépnek be az újabb egészségügyi intézmények a koronavírusos betegek ellátásába.

–  A második hullám felmenő szakaszában vagyunk, ez magával hozza, hogy nő az igény a tesztelésre. Készülünk arra, hogy további kapacitásokat vonjunk be. Fontos tudni, hogy a tesztek elenyésző része az, amiért fizetni kell (például külföldről hazatérők esetében) – említette meg Müller Cecília.

További programok »

Egészségügy

Pénteken zárva lesznek a patikák és az orvosi rendelők az országban

Július elsején az anyák megmentőjére, Semmelweis Ignác születésére és életére emlékezünk, ekkor tartjuk a magyar egészségügy napját. Ilyenkor országszerte elismeréseket adnak át az egészségügyben dolgozóknak, akik ezt a napot munkaszüneti nappal ünneplik.
2022. június 30. 10:50
FEL