Operatív törzs: Megkezdődött a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép-gyártása

2020. május 29. 12:05 | Papp Ádám Sándor

Megkezdődött a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép-gyártása - ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki online tájékoztatóján.

Eddig 10 500 cég pályázott a munkahelyvédelmi bértámogatásra - kezdte a tájékoztatót Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára. Mint mondta, a kormány lépett a munkahelyek megvédése érdekében. A munkahelyvédelmi bértámogatással elért dolgozók száma 137 ezer fő.

Hozzátette: a kormány augusztus 31-ig meghosszabbítja a munkahelyvédelmi bértámogatási programot és lehetőség lesz arra, hogy egy munkahelyen belül több részlegre lehessen pályázatot beadni.

 
70 ezer új munkahelyet teremtenek 84 milliárd forint értékben

Bodó Sándor arról is beszámolt, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatási pályázatok esetében 98 százalékban tudnak pozitív nyilatkozatot hozni. Mint mondta, a kutatás-fejlesztési munkahelyek támogatása esetében eddig 750 cég pályázatott és 17 ezer munkavállalónak tudtak segíteni. A munkahelyteremtés esetében 70 ezer új munkahelyet tudnak finanszírozni 84 milliárd forint értékben.

Az államtitkár elárulta, hogy  a munkahelytámogatási program esetében néhány nap alatt 3200 munkavállalóra érkezett pályázat. Földrajzilag Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár és Békés megyéből érkezett a legtöbb kérelem, zömében kis-és mikrovállalatoktól.

Az államtitkár közölte, hogy az áprilisi mélypont után néhány ágazatban megindult a fellendülés. A cél, hogy amit a vírus tönkretett a munkaerőpiacon, annak helyébe újak létesüljenek.

Az elsősegély-vizsgát nem kell pótolnia azoknak, akik a veszélyhelyzet idején szereztek jogosítványt - jelentette be Bodó Sándor. 

 

384-en vannak kórházban és 24-en lélegeztetőgépen

Müller Cecília országos tisztifőorvos napi tájékoztatójában ismertette, hogy 3841 igazolt és 1300 aktív fertőzöttet tartanak számon Magyarországon. Az elhunytak száma 517-re nőtt, de több, mint 2000-en már meggyógyultak. Ismertette, hogy 384-en szorulnak kórházi ellátásra és 24-en lélegeztetőgépen vannak a koronavírus miatt.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy számottevően nem nőtt az új fertőzöttek száma az elmúlt napokban. Az új fertőződések az egész országban eloszlanak, Budapest és hét megye érintett. Müller Cecília kiemelte: idős otthonokból és szociális intézményekből nem jelentettek új fertőzöttet az elmúlt 24 órában.

Arról is beszélt, hogy a fertőzés az országos korcsoportos lebontás alapján a 14 és 19 éven aluliak számát tekintve stabil. A 14 éven aluli megfertőződöttek száma 50, a 19 éven aluliak száma 80, amely rávilágít arra, hogy a járvány lecsengőben van Magyarországon – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy világszerte közel 6 millió igazolt fertőzöttet és 550 ezer halottat tartanak számon. A vírus jelenleg főként Brazíliában, Oroszországban, Indiában, Peruban és az Amerikai Egyesült Államokban terjed.

 

Négy másodpercenként egy ember hal meg a világon a dohányzás miatt

Müller Cecília emlékeztett arra, hogy május 31-én van a dohánymentes világnap. Felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányzás súlyosan károsítja az egészséget. Négy másodpercenként egy ember hal meg a világon a dohányzás miatt – ismertette a statisztikát. Felidézte, hogy Magyarország 2012-ben megalkotta a nem-dohányzók védelméről szóló törvényt, amely megtiltja a zárt helységekben történő dohányzást; a rendeletet az emberek elfogadták és a tapasztalatok alapján be is tartják azt. A fiatalok körében is folyamatosan nő a nem-dohányzók tábora; az elektronikus cigaretta is kártékony - tette az országos tisztifőorvos.

 

Megkezdődött a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép-gyártása

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy az operatív törzs utasítására hetekkel ezelőtt megkezdődött a magyar fejlesztésű lélegeztető gép tervezése és az ahhoz kapcsolódó csarnok kialakítása. Ismertette, hogy a prototípus jól vizsgázott, ezért elindul a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép-gyártása, amelyből naponta 10 darab készülhet. 

A rendőr alezredes kitért arra is, hogy Magyarország és Szlovénia között akadálymentesen lehet közlekedni.

Mostantól kezdve megtarthatóak az autós, könnyűzenei koncertek – emelte ki Kiss Róbert. Június 3-7 között a nemzeti összetartozás napja kapcsán a méltóságteljes emlékezés megengedett, de a védőtávolságot itt is be kell tartani - hívta fel a figyelmet a rendőr alezredes.

További programok »

FEL