Gulyás: Iskolaőrséget vezetnek be a pedagógusbántalmazások megakadályozásáért

2020. május 28. 12:38 | Varga Diána

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többek közt arról beszélt, hogy a június 4-i megemlékezések miatt speciális szabályokat vezetnek be, az iskolákban iskolaőrséget szerveznek és utalványt kaphat az, aki augusztus végéig visszamondja nyaralását.

A tárcavezető többek közt arról beszélt, hogy a kormány benyújotta az Országgyűlésnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültség bevezetéséről szóló törvénymódosítást. Mint mondta, a koronavírus elleni védekezés 78. napján kijelenthető, hogy indokoltak voltak a megtett lépések, a védekezés pedig sikeres volt. Utóbbit az országos összefogásnak és a szigorú szabályok betartásának tulajdonította. Megjegyezte: a kormány nem számíthatott a baloldali pártokra az Országgyűlésben, amelyek nem csak a meghozott intézkedéseket, hanem a vírus ellen küzdő, az irányításban résztvevő szakembereket is támadták. Hozzátette: a bevezetett rendkívüli jogrendre az alaptörvény biztosítja a jogi keretet és világos jogköröket.

Habár június 20.-ától a rendkívüli jogrend megszűnik, a járványügyi készültség még hosszú ideig velünk marad – szögezte le a miniszter, aki egyúttal köszönetet mondott az első vonalban harcolóknak. Megjegyezte, hogy az új készültségi rendben az országos tisztifőorvos, illetve a kormány megkapja azokat a jogosítványokat, amelyek a járvány miatt szükséges intézkedésekhez elengedhetetlenek, ilyen például a vásárlási időkorlát fenntartása. A tárcavezető szerint egyelőre nem tudni, mikor vonják vissza ezt a rendelkezést, de szeretnének lazítani a korlátozáson.

 

Továbbra sem lehetnek tömegrendezvények, de egyre több helyen indulhat újra az élet

Egyelőre június 20. után sem lehetnek tömegrendezvények, különösen zárt térben nem. A legutóbb megjelent kormányrendelet alapján a fővárosban újabb lazításokra kerül sor, valamint a rendelet azt is rögzíti, hogy lehetőség van szabadtéri mozik, cirkuszi sátrak, szabadtéri színpadok, uszodák illetve stadionok meghatározott és szigorú szabályok melletti látogatására. A színházi és mozi előadásoknál, illetve minden említett körben be kell tartani a másfél méteres távolságot, illetve az elfoglalt székeknél három ülőhelyet és egy sort üresen kell hagyni.

Ma éjféltől az éttermek is nyitva tarthatnak és a védőtávolság betartásával, valamint az ott dolgozók maszkviselési kötelezettsége mellett a kormány azt reméli, hogy a kereskedelem és szolgáltatási szektor által elszenvedett károk mérséklődnek. 

 

Megtarthatók a megemlékezések

A miniszter kitért a trianoni békediktátum 100. évfordulójára, amely kapcsán kiemelte, hogy a másfél méteres védőtávolság betartása mellett június 3.-a és 7.-e között lehetővé teszik a megemlékezések megtartását, az Országgyűlés is emlékülést tart. Nincs olyan nemzet, amely hasonló csonkolást élt túl, mint Magyarország, az ország elvesztette területeinek kétharmadát, ma Magyarország mégis erősebb mint, valaha volt az elmúlt évszázadban – fogalmazott Gulyás Gergely, rámutatva, hogy a többszörös elnyomást elszenvedett magyar közösségek is túlélték az elmúlt évtizedeket, az elmúlt tíz évben pedig új alapokra helyeződött a nemzetpolitika.

 

Még nem lehet tudni, mekkora gazdasági kárt okozott a járvány

A kormány még a hétfői ülésén döntött a költségvetésről, miután kedden az Országgyűlés elnökének Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtotta a tervezetet. A gazdaságvédelem költségvetése a jövő évi – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy a járványügyi készültség fenntartása mellett senki nem tudja megmondani, hogy az eddigi válsághelyzet milyen hatással lesz az idei gazdasági teljesítményre. Az Európai Bizottság -7 százalékos recessziót jósol, a Pénzügyminisztérium mínusz 3 százalékot, a jegybank 2 és 3 százalék közötti növekedéssel számol, tehát tízszázalékos skálán mozog az idei évre vonatkozó bizonytalanság. Ezért fontos, hogy egy nagy járványügyi és gazdaságvédelmi alap is van a jövő évi költségvetésben, így ha megszűnik egy munkahely, akkor egy újat lehet teremteni – tette hozzá.

Azok számára is teremtenek munkahelyet, akik elvesztették állásukat, ezért állami képzéseket vezettek be – jegyezte meg a tárcavezető. Az informatikai képzésekre mintegy 70 ezren jelentkeztek, de munkahelyteremtő programokat indítottak, a közmunkaprogramban résztvevők számát százezerrel megemelték, a munkát terhelő adókat csökkentik, a szociális hozzájárulási adó két százalékkal csökken július elsejétől és a munkahelyteremtő beruházásokat soha nem látott mértékben támogatják. 

Gulyás az önkormányzatokkal kapcsolatos vitára úgy reagált, hogy a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra. Bár az állam forrásai csökkennek, a kórházi források pedig nem változnak, az önkormányzatokra vonatkozó költségvetési fejezetben 858 milliárd forint támogatás szerepel, azaz 16 százalékkal több, mint 2020-ban. 

 

Nem lesz fegyverük, de joguk lesz közbeavatkozni az iskolaőröknek

A kormány arról is döntött, hogy iskola őrséget hoz létre, ez mintegy 500 iskolát érint majd, ebből körülbelül 140-150 a szakiskola. Az iskolaőrök nagyrészt vélhetően korábbi rendőrökből verbuválódott testület lesz, és állandó jelleggel jelen lesznek azokban az iskolákban, ahol a legsúlyosabb problémák vannak, ezzel próbálják felszámolni a fegyelmi problémákat és a tanárokkal szembeni fizikális és verbális erőszakot. Az iskolaőröknek fegyverük nem lesz, de más kényszerítő eszközök lehetnek náluk és intézkedési jogosultságuk lesz abban az esetben, ha ez az erőszak megakadályozása érdekében ez szükséges. Ezen kívül kibővítik azon bűncselekmények körét, amelyeknél a büntethetőség alsó korhatára 12 év, ilyen a pedagógus sérelmére elkövetett minden bűncselekmény.

 

Utalványokat kaphatnak azok, akik lemondják az utazásukat

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy amennyiben az utazásszervező augusztus 31.-éig lemondja az utazást vagy a járvány miatt lehetetlenné válik az út, akkor a pénz visszafizetése helyett lehetőség utalvány kibocsájtására, amely az előlegre és a teljes út díjára érvényes. Az utazónak 15 napja van arra, hogy nyilatkozzon arról, elfogadja-e ezt az utalványt; ha nem, akkor a befizetett előleget vagy a teljes díjat vissza kell utalni számára. Az utalványok főszabály szerint 2021 augusztus 31.-éig érvényesek, de ha a felek közösen megállapodnak, akkor ettől eltérően akár hosszabbítani is lehet a felhasználási időt. Eladni az utalványokat nem lehet, de át lehet ruházni közeli hozzátartozókra. Az utazót vagyoni vagy egyéb hátrány nem érheti az utalvány kiállításával kapcsolatban, illetve annak a felhasználása során.

További programok »

FEL