Gulyás Gergely: 5,5 millió beoltott felett megszűnik a kötelező maszkhasználat

2021. június 24. 11:17 | Vincze Attila

5,5 millió beoltott felett megszűnik a kötelező maszkhasználat, nem kell védettségi igazolvány a szállodákba, fürdőkbe, éttermekbe és a strandokon - jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a tömegrendezvények esetében marad a védettségi igazolvány kötelezettsége. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy jövő héten indul 14 kérdéssel a nemzeti konzultáció.

A tájékoztatón először a kormányszóvivő a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációról beszélt. Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy ebben 14 kérdés kap majd helyet. A kormányszóvivő közölte, a világ a járvánnyal megváltozott és minden másnál erősebben mutatott rá arra, hogy a veszélyek, járványok és népvándorlások korát éljük. Magyarországot meg kell erősíteni és arról, hogy ez hogyan történjen, most mindenki elmondhatja a véleményét – mutatott rá.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője megemlékezett a kormányinfó elején arról, hogy szerdán nagy teljesítményt ért el a magyar válogatott. A világ öt legerősebb csapatából három volt a csoportunkban. Összességében csak gratulálni lehet a magyar válogatott tagjainak, vezetésének - tette hozzá.

Gulyás közölte, hogy amikor az 5,5 millió beoltottat elérjük, akkor megszűnik a kötelező maszkhasználat. Nem kell védettségi igazolvány a szállodákba, a fürdőkbe, az éttermekbe és strandokon. Tömegrendezvények esetében marad a védettségi igazolvány kötelezettsége - hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a schengeni határainkon megszűnt az ellenőrzés.

Július 1-től elérhetőek lesznek az uniós zöld útlevelek itthon. Gulyás bejelentette, hogy hétfőtől kampány indul az uniós zöldigazolványról. A szomszédos országokba már e nélkül is lehet utazni - tette hozzá.

Gulyás ismertette, hogy jövő héten indul a nemzeti konzultáció. Elmondta, hogy a járványok és a népvándorlás korát éljük, a legfontosabb a gazdaság megerősítése. 200 ezer forintos minimálbér, a hitelmoratórium és a gyermekek védelméről szóló törvény is része lesz a konzultációnak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány tervez augusztus 20-ára ünnepséget, de természetesen nem lehet megjósolni, hogyan alakul majd a járvány addig.

További programok »

FEL