Gulyás Gergely: Jön a védettséget igazoló okmány

2021. február 11. 11:40 | Hidvégi Dávid

A miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartotta meg a szokásos csütörtöki kormányinfót, amelyen ismertették a legújabb döntéseket. A kormány bevezeti a védettséget igazoló okmányt, de arról még nem döntött, hogy ez milyen jogokat biztosít majd. Jövő héten a nemzeti konzultáció is elindul az újranyitásról.

A kormány a szerdai ülésén megállapította, hogy a november 11-től bevezetett korlátozásoknak köszönhetően sikeresen megfékezték a második hullámot Magyarországon, azonban a fertőzöttek száma hetek óta nem csökken tovább – mondta Gulyás Gergely. Hangsúlyozta: Európa több részén elkezdődött a harmadik hullám.

A miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az oltási folyamatokról is. Az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak oltási kampánya lezárult. Most már elkezdődött a hatvan év felettiek és a hatvan év alatti, krónikus betegek oltása is. Gulyás Gergely kiemelte: az Európai Unión keresztül több, mint 19 millió vakcinát kötöttek le, de ezek beszerzése lassú. Oroszországból 2 millió adag vakcina érkezik februárban, míg a kínai Sinopharm oltóanyagból 500 ezer adag a jövőhéten. Utóbbit először a magyar hatóságok alaposan megvizsgálják – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

 

Jön a védettséget igazoló okmány

A kancellárminiszter kiemelte, hogy a kormányülésen döntöttek a korábban beharangozott védettséget igazoló okmány bevezetéséről, amit azok kaphatnak meg, akik már felvették a védettséghez szükséges két oltást, illetve azok, akik igazoltan átestek a fertőzésen. Az okmány feltételei:

  • a beoltottak esetében érvényességi ideje nem lesz az okmánynak, a második oltástól veszi kezdetét az érvényességi idő;
  • a koronavírusból felgyógyultak esetében érvényesség kezdete: a kórházból elbocsátás napja, a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt, vagy pedig a pozitív PCR-teszt utáni tizedik karantén töltött nap;
  • a harmadik lehetőség olyan papír, ami az antitestet igazolja annál, aki átesett tünetmentesen a koronavíruson, ez négy hónapig érvényes.

 

Gazdaságvédelmi intézkedések

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány egy 8-10 évre szóló vidékfejlesztési stratégiát fogadott el, amellyel sokkal jelentősebb lesz az agrártámogatás. Az igényelt bértámogatások összértéke 40 milliárd forint, ebből eddig 36 milliárd forintot már megítéltek a kormányhivatalok a rászoruló vállalkozásoknak. Ebből szerdáig már 35 milliárd forintot kifizettek az érintetteknek – fogalmazott a miniszter. Kiemelte még, hogy 2022. január 1-től a 25 év alattiak a felmentést kapnak a személyijövedelem-adó alól, illetve azt, hogy a kormány fokozatosan visszaépíti a 13. havi nyugdíjat.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy a jövő héten indul az újabb nemzeti konzultáció az élet újraindításáról, amely a koronavirus.gov.hu honlapon lesz elérhető.

 

További programok »

Kiemelt hírek

Ismét Kick-box Diákolimpia országos döntőt rendez Békéscsaba

Az utóbbi években a hazai kick-box diáksport fellegvára lett Békéscsaba, hiszen rendszeresen itt rendezik meg a Kick-box Diákolimpia országos döntőjét. Április 1-jén immáron ötödik alkalommal ad otthont a megyeszékhely ennek az eseménynek, korábban pedig két alkalommal diákbajnokságnak adott otthont a város.
10:40
FEL