Operatív törzs: Megjelentek a "fertőtlenítős" csalók

2020. október 20. 13:09 | Hidvégi Dávid

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta az operatív törzs napi tájékoztatóján, hogy kerüljük a tömegrendezvényeket, de beszélt az iskolák fertőtlenítéséről is.

A koronavírus-járvány kezdete óta 48 750 fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, ebből 32 909 fő most is aktív beteg. Az országos tisztifőorvos a sajnálatának adott hangot, hogy tegnap harmincnyolc fertőzött elhunyt, hiszen ez negatív rekordot jelent. Müller Cecília részvétét fejezte ki az elhunytak családjának. Hozzátette: mindegyikük szenvedett legalább egy alapbetegségeben, akik 40 és 90 közöttiek voltak. Jelenleg 97 ember van lélegeztető gépen. Lényegesnek nevezte, hogy ne terheljük túl a magyar egészségügyet, amihez az érvényben lévő jogszabályok betartására van szükség – emelte ki.

Az operatív törzs nem javasolja a tömegrendezvényeken való részvételt, így az október 23-ai megemlékezések megtartását sem. A behir.hu a napokban több ízben beszámolt arról, hogy a Békés megyei önkormányzatok sorra eleget tesznek ennek a kérésnek – így a gyulai, a békéscsabai és a békési is. A budapesti, központi ünnepségen is csak a zászlófelhúzást és a díjátadót tartják meg. A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy mindenhova kiszállították az influenza elleni védőoltást, amit nem kell vényre felírni, mert az mindenkinek térítésmentesen elérhető. Ugyan ez az oltás a koronavírus ellen nem nyújt védelmet, de legalább az egyik megbetegedést kiküszöbölhetjük, amelynek hasonlók a tünetei – jegyezte meg Müller Cecília.

Müller Cecília köszönetet nyilvánított a diákoknak és a tanároknak is, hiszen a tanévkezdés óta menetrend szerint folyik az oktatás. Hozzátette: 21 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet és 151 osztályban digitális munkarendet. 46 óvoda esetében szintén rendkívüli szünetet hirdettek. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: az őszi szünetben minden oktatási intézményben fertőtlenítő nagytakarítás lesz. Hozzátette: ott, ahol a koronavírus többször is visszatért, a honvédséget is bevetik a fertőtlenítés során.

 

Megjelentek a „fertőtlenítős" csalók

Kiss Róbert r. alezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy felbukkantak olyan ismeretlenek, akik fehér ruhában, közösségi fertőtlenítés ürügyén akarnak bejutni lakóingatlanokba. Hangsúlyozta: a fertőzött terület, a tömegközlekedési eszközök és a lakóházak fertőtlenítéséről az illetékes tisztifőorvos rendelkezik és erről előzetesen értesítik az érintetteket. Kiemelte: Amennyiben valahol előzetes értesítés nélkül jelennek meg magukat fertőtlenítést végzőnek kiadó személyek, fel kell venni a kapcsolatot kormányhivatal járványügyi hatóságával vagy az önkormányzattal. Jelenleg 24 780 hatósági házi karantén van érvényben – tette hozzá az alezredes.

További programok »

Egészségügy

FEL