Operatív törzs: Január 2-3-án tesztelésen vehetnek részt az oktatásban dolgozók

2020. december 16. 12:46 | Mikóczy Erika

Magyarországon 13 075 helyszínen működnek köznevelési intézmények, ebből 10 942 feladatellátási helyen összpontosul a tanulói létszám. 4099 helyen kellett eddig valamilyen intézkedést foganatosítani, ez az intézmények 37 százaléka, tehát az iskolák és óvodák 63 százalékában nem volt szükség intézkedésekre a járványügyi helyzet miatt – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára elmondta, hogy a mai napon 146 óvodában 1-1 csoportot érintően van rendkívüli szünet, ez az intézmények kevesebb mint 5 százaléka. 79 óvodában és 42 általános iskolában pedig az egész intézményt érintően tartanak rendkívüli szünetet. 393 általános iskolában, egy-két osztályban (ez az összes intézmény 15 százaléka), és 31 általános iskolában a teljes intézményre vonatkozóan kellett elrendelni digitális oktatásra való átállást, de a számok csökkenő tendenciát mutatnak. A középiskolákban továbbra is tantermen kívüli digitális tanrendben tanulnak a diákok.

– Két nap múlva elkezdődik a téli szünet, ami január 4-éig tart, ez tehát jó alkalom a számvetésre. Embert próbáló hónapok vannak mögöttünk. Szeptember 1-je óta 17 562 emailes bejelentés érkezett a köznevelési intézményektől a járványügyi események jelzésére rendszeresített címre. Ezek alapján 8935 döntést hoztunk az elmúlt három és fél hónapban. Ebből 3688 esetben rendkívüli szünet elrendelésére, 5247 esetben pedig tanterven kívüli, digitális munkarend elrendelésére került sor – folytatta az államtitkár.

Maruzsa Zoltán köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen formában segítettek abban, hogy a köznevelés rendszere a nehéz járványügyi helyzetben is működőképes maradt.

Beszélt arról is, hogy január 4-én nyitnak az általános iskolák jelenléti oktatással, a középiskolákban pedig – jelen tudásuk szerint – január 11-éig még digitális oktatás lesz. Az intézményeknek biztosítják a fertőtlenítőszereket, és januártól is marad a hőmérés. Kérte, hogy a szünetben ellenőrizzék az eszközöket, ha szükséges megoldható azok cseréje. Megjegyezte, hogy takarításra is ki kell használni ezt az időszakot, ahol kell, fertőtlenítenek is.

Emlékeztetett arra, hogy lezajlott a célzott, csoportos tesztelés a pedagógusok körében. A részvételi arány kisebb volt, mint várták, az eredmények viszont jók, 2 százalék körüli pozitivitást mutattak.

– Januártól folytatódik a pedagógusok tesztelése. Január 2-3-án (szombaton és vasárnap) módjuk lesz a pedagógusoknak, iskolai dolgozóknak arra, hogy önkéntesen és ingyenesen, a mentőszolgálat tesztelési pontjain gyorstesztelésen vegyenek részt, így negatív tünettel tudnak kezdeni január 4-én. Az intézményvezetőket levélben értesítjük arról, hogyan lehet erre regisztrálni – jegyezte meg Maruzsa Zoltán, aki arra kért mindenkit, hogy a szünetben is igyekezzen kerülni a személyes kontaktusokat.

 

Újabb fél évre meghosszabbították a járványügyi készültséget

 

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a kormány újabb veszélyhelyzeti intézkedésekről döntött, amelyek kedden este megjelentek a Magyar Közlönyben. A járvány elleni védekezés érdekében újabb félévre meghosszabbították a járványügyi készültséget.

Döntöttek továbbá arról, hogy a tömegközlekedési eszközök vezetőinek nem kötelező a maszk viselése a zárt kialakítású fülkében, vezetés közben. 

A szóvivő beszélt arról, hogy az elmúlt 24 órában országosa 183 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megszegése miatt, a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű településeken pedig 159 személlyel szemben, a helyi rendelet szerinti közterületi maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt.

A vendéglátóhelyeket, üzletek, szolgáltató-helyeket is ellenőrizte a rendőrség, 15 esetben kellett intézkedni maszkviselési kötelezettség megszegése miatt. Eddig 614 rendőri intézkedést kezdeményeztek ezen a területen, és 164 esetben volt megállapítható a tulajdonos illetve az üzemeltető felelőssége. 450 rendőri intézkedést viszont azért kellett végrehajtani, mert az üzletek korlátozott nyitva tartását, vagy a nyitva tartás tilalmát, illetve a bent tartózkodás tilalmát szegték meg.

 

Galgóczi Ágnes: Álhírek jelentek meg az idősotthonok látogatási tilalmáról

 

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az elmúlt 24 óra járványügyi adatait ismertette. Újabb 2804 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 288 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 144 többségében idős, krónikus beteg, három százalékuknak nem volt más alapbetegsége. Az elhunytak száma 7381 főre emelkedett. 7639 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 574-en vannak lélegeztetőgépen.

Az osztályvezető kiemelte: továbbra is nagyon fontos, hogy vigyázzunk magunkra, betartsuk a szabályokat a járvány lassítása érdekében. Megjegyezte, hogy a specifikus védekezés a védőoltás lesz, amelyre eddig már több mint kétszázezren regisztráltak.

Galgóczi Ágnes beszélt arról is, hogy a sajtóban álhírek jelentek meg az idősotthonok látogatását illetően. Hangsúlyozta, hogy ezekben az intézményekben továbbra is érvényben van a látogatási illetve a kijárási tilalom, de az ünnepek közeledtével, az idősek lelki egészségének megőrzése érdekében, meg fogják teremteni annak a lehetőségét, hogy az idősek és a hozzátartozók kapcsolatot tudjanak tartani egymással. Erre vonatkozóan határozatot hoznak majd, amelyt eljuttatnak az intézményekbe.  

FEL