Operatív törzs: Fertőtlenítenek az iskolákban; már vizsgálják az orosz vakcinát

2020. december 29. 11:55 | Varga Diána

A téli szünetről és a koronavírus-elleni védőoltásokról is szó volt az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Kezdésként Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy még tart a téli szünet, ugyanakkor már készülnek az általános iskolák január negyedikei nyitására. Mint mondta, zajlik a takarítás minden óvodában és iskolában, valamint minden köznevelési és szakképzési intézményben folyamatban van a tisztítószerek kiutalása. Kiemelte, hogy folytatódik a koronavírus-szűrés a köznevelésben: január másodikán és harmadikán reggel héttől este hétig az ország 99 helyszínén tesztelik majd azokat a pedagógusokat, akik azt kérik. Erre előzetes regisztrációval, időpontfoglalással is lehetőség van – az ezzel kapcsolatos információk az oktatas.hu és a pedszures.kh.hu oldalon találhatóak meg.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt 210 személlyel szemben intézkedtek; a kereskedelmi üzletekre, vendéglátó- és szórakozóhelyekre vonatkozó korlátozás miatt 672 intézkedést hajtottak végre. Ezzel párhuzamosan vasárnap országszerte 382 személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője a napi statisztikák közlése mellett jó hírnek nevezte, hogy nő a gyógyultak száma és csökken az aktív fertőzötteké. Emlékeztetett, hogy szombaton megérkezett az első oltóanyagszállítmány, amellyel együtt megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása 3 budapesti, illetve 2 vidéki helyszínen. Jelezte, hogy hatezer orosz vakcina érkezett Magyarországra, ezzel lehetőséget biztosítva egy újabb vakcina vizsgálatára.

Megjegyezte: több álhír, tévhit terjed a köztudatban, ezért rámutatott, hogy a Pfizer/Biontech oltóanyaga új, korszerű technológiával készült, és nem tartalmazza sem magát a koronavírust, sem annak legyengített változatát, hanem olyan genetikai információt, amely válaszreakciót vált ki a szervezetből.  Mint mondta, az egészségügyi dolgozók számára azért lenne nagyon fontos, hogy megkapják az oltást, mert közvetlenül vesznek részt a járvány elleni védekezésben. Emlékeztetett az elmúlt évtizedekben az emberiségnek sikerült legyőznie védőoltásokkal az olyan fertőző betegségeket, mint a kanyarót és diftériát; és nem a vakcinától, hanem a betegség okozta szövődménytől kellene tartani leginkább.

További programok »

Egészségügy

FEL