Rémhírterjesztés miatt nyomoz vírusszkeptikusokkal szemben a rendőrség

2020. december 11. 11:59 | Varga Diána

Nemrég négy embernél tartottak házkutatást és adathordozókat, informatikai eszközöket foglaltak le.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseit ismertetve elmondta, hogy csütörtökön a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt 187 személlyel szemben intézkedett. Országszerte 597 üzletben találtak valamilyen szabálytalanságot, ezek közt szerepel a maszkviselési kötelezettség megszegése vagy a vásárlási idősáv be nem tartása. A kijárási tilalom megszegése miatt 287 esetben intézkedtek.

A szóvivő arra is kitért, hogy az utóbbi időben számos vírusszkeptikus honlap, cikk jelent meg. Ezeket a rendőrség folyamatosan monitorozza és intézkedik, ha szükséges. Mint mondta, habár sok esetben ezek az oldalak átlépnek egy bizonyos ingerküszöböt, nem minden ilyen tartalom tartozik büntetőjogi kategóriába, de megjegyezte, hogy a hatóságnak minden esetben vizsgálni és minősíteni kell, hogy jogszabályba ütközik-e az eset. Arról is beszámolt, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Kiberbűnözés Elleni Főosztálya több hete nyomoz egy ilyen ügyben; 4 embernél ma tartottak házkutatást, informatikai eszközöket, adathordozókat foglaltak le. A rendőrség rémhírterjesztés miatt vizsgálódik, de felmerülhet a hatósági rendelkezés elleni uszítás is. Hozzátette: ezt a nyomozást nem feljelentésre folytatják, és saját észlelés nyomán, mérlegelés alapján is történhet hasonló vizsgálat.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a napi adatok ismertetése mellett jelezte, hogy a Magyar Posta pénteken kézbesíteni kezdte a nyugdíjasok számára a koronavírus-elleni védőoltással kapcsolatos tájékoztatásokat és adatlapokat. Utóbbi kitöltésével, illetve a mellékelt válaszboríték visszaküldésével lehet jelezni, ha valaki regisztrálni szeretne az oltásra. Az osztályvezető egyúttal felhívta a figyelmet az egészséges étkezés és a sport fontosságára. mint mondta, a szabadtéri, egyéni sportolás, így a futás, gyaloglás, kerékpározás továbbra is megengedett, a tömegsport azonban nem. Kérdésre hozzáfűzte: az oltakozás oltási terv alapján zajlik majd, és habár először az egészségügyi dolgozókat, illetve az idősek kapják meg a vakcinát, mindenkinek javasolják az előzetes regisztrációt.  

FEL