Megérkezett a kínai vakcina, az engedélyeztetés után a háziorvosokhoz kerül majd

2021. február 16. 12:01 | Varga Diána

Megérkezett az első szállítmány a kínai vakcinából, de azt csak akkor kezdik használni, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégzi a megfelelő vizsgálatokat és engedélyezi az oltóanyag használatát – hangzott el az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arra emlékeztetett, hogy a magyar állampolgárok Romániában mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha bizonyítják, hogy megkapták a második védőoltást, legfeljebb a beutazás előtt 10 nappal, ugyanakkor a hazautazás továbbra is karanténkötelezettséggel jár – ez alól két negatív PCR teszttel lehet mentesülni. Azok, akik átestek a fertőzésen és ezt igazolni tudják, a gyógyulás időpontjától számított 6 hónapig mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Az elmúlt 24 óra történései közül kiemelte, hogy 126 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt, míg 329 személy szegte meg a kijárási tilalmat. Hatósági házikaranténban több mint 20 ezren vannak jelenleg.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője a friss járványügyi adatok részletezése után arról beszélt, hogy új vakcinaszállítmányok érkeznek hazánkba: a Pfizer/Biontech vakcina következő szállítmányának egyik része ma, többi része holnap érkezik, kedden pedig hazánk megkapta az első 550 ezer darabot számláló kínai vakcina-adagot. Mint mondta, ezzel csak akkor oltanak a háziorvosok, ha az NNK elvgézi a szükséges vizsgálatokat és engedélyezi azt. Az eheti oltási terv szerint folytatódik a legidősebbek vakcinázása az oltópontokon, valamint a 65 év alatti, krónikus betegek oltása a háziorvosoknál.

További programok »

Egészségügy

Koronavírus - Elhunyt 12 beteg, 371 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Tizenkét beteg meghalt és újabb 371 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 847 002 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 553 346-an a második, 544 000-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.
2021. szeptember 15. 09:35
FEL