Maruzsa: Akkor teszünk jót a gyermekekkel, ha nem maradnak ki az oktatásból

2021. április 15. 14:15 | D. Nagy Bence

Április 19-én újraindul a jelenléti oktatás az általános iskolák alsó tagozataiban és az óvodákban.

 

– A lakosság, köztük a pedagógusok magas átoltottsága és a járványügyi adatok javulása teszi lehetővé az április 19-ei nyitást az óvodák és az általános iskolák tekintetében – fogalmazott Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatít törzs csütörtöki tájékoztatóján. Mint mondta, a 5-8. osztályosok, illetve a középiskolások esetében május 10-én indul újra a jelenléti oktatás.

Az államtitkár összegezte, hogy elmúlt hétvégék során két körben zajlott a pedagógusok oltása. Április 11-éig – a bölcsődékben és a szakképzésben dolgozókkal együtt – mintegy 200 ezren vették fel a vakcinát, a kormány pedig erre a hétvégére újabb kört hirdetett meg azok számára, akik valamilyen okból korábban kimaradtak.

– Természetesen a nyitás után sem kötelező óvodába vinni a gyermeket, amennyiben az otthoni felügyelet másként megoldható. Az iskolások számára – mivel az alsó tagozatban még nincs tanári rendszer – egyszerűbb zártabb körben megoldani az oktatást, illetve tapasztalataink szerint a gyerekek egyébként is kevésbé fogékonyak a fertőzésre – mondta el Maruzsa Zsoltán. Kiemelte, hogy az ötödik és tizenkettedik évfolyamok esetében egyelőre azért marad a digitális oktatás rendszere, mert esetükben már nem kivitelezhető az a zártabb körű oktatás, illetve az online oktatás hatékonynak bizonyult.

Az államtitkár ismertette, hogy a tanintézményekben továbbra is kötelező lesz a digitális hőmérő használata belépéskor, valamint folyamatosan biztosított a megfelelő fertőtlenítés. 

– Aki 250 óránál többet hiányzik a tanév során, az osztályozóvizsgát tehet. Kérjük, hogy erre ne valamilyen negatív dologként tekintsenek, hanem segítségként, hiszen a soron következő tanévek anyaga mindig ráépül az előzőekre – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán egy szülői kérelem kapcsán, amelyben a gyermek jelenléti oktatás és az év végi osztályozóvizsga alóli felmentését kérték. Az államtitkár hozzátette, hogy az intézményvezetők engedélyezhetik a gyermekek otthonmaradását, ugyanakkor a pedagógusoktól nem várható el, hogy a jelenléti oktatást követően még online formában is leadják a tananyagot.

– Nem akkor teszünk jót a gyermekekkel, ha mentesítjük a tanulmányok folytatása és a vizsga lehetősége alól, hanem ha biztosítjuk számukra azt az alapot, amelyre a későbbiekben építhet – fogalmazott az államtitkár.

 

Folytatódik az immunizációs program

 

– Az elmúlt napon 5307 új fertőzöttet regisztráltak, így a járvány magyarországi kezdete óta összesen 736 982 személy volt érintett a koronavírus okozta megbetegedésben – mondta el a friss járványügyi adatokkal kapcsolatban Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

A szakember megerősítette, hogy az immunizációs program tovább folytatódik: az idősek 90 százalékát már beoltották, valamint a regisztrált aktív korúak, tehát a 18-59 év közöttiek fele már megkapta az első oltását.

– A hetekben minden regisztráltat értesíteni fognak az oltás lehetőségéről. A fiatalokat különösen kérjük, hogy ha felkeresik őket, fogadják el és éljenek a vakcina nyújtotta védelemmel – hívta fel a figyelmet az osztályvezető.

További programok »

FEL