Fő a biztonság: kinyitották az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait

2021. április 19. 17:01 | Vincze Attila

Hétfőn újra visszatérhettek az óvodások és az általános iskolák alsó tagozatos tanulói az intézményekbe. A felsőbb évfolyamokon a tervek szerint május 10-ig marad a digitális oktatás. Az iskolák már napokkal ezelőtt felkészültek a nyitásra, így a diákok tiszta, fertőtlenített intézményekbe érkezhettek meg.

Lázméréssel és kézfertőtlenítéssel indult újra a tanítás a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Általános Iskolában. Az intézmény több mint egy hónapig volt zárva, a gyerekek többsége örült, hogy újra kinyitott az iskola.

– Nekem mindenki hiányzott már a suliból, nagyon vártam, hogy visszajöhessek – mondta az egyik tanuló, Záhorszki Hanna.

– Szeretek itt tanulni, viszont az online tanulás nem volt olyan jó. Szerintem minél többet tanulunk, annál okosabbak leszünk – fogalmazott egy másik diák, Albert Máté.

A kormány korábban úgy döntött, hogy egyelőre csak az alsó tagozatos diákok járhatnak iskolába, a többi évfolyam számára május 10-éig még marad a távoktatás. Az intézmény egyik pedagógusa, Szászné Novák Krisztina szerint az online tanulás nem pótolhatja a személyes oktatást.

– Bármilyen témáról is van szó az órán, van egy utánozhatatlan hangulata, amit otthon, az interneten nagyon nehéz kialakítani. Nyilván próbálkoztunk mindennel, igyekeztünk pótolni ezt amennyire lehet, de itt az iskolában egészen más. A digitális oktatás egysíkúvá válik egy idő után és a diákok elvesztik a motivációjukat – hangsúlyozta.

Az iskolában egyelőre nem minden téren állt vissza a régi rend: a tanítók a kontaktusok csökkentése miatt csak délelőtt vannak együtt a diákokkal, de más változások is vannak az intézményben.

– Kihasználjuk, hogy most nincsenek itt a felső tagozatosok, ezért két teremben, két tanítóval van egy-egy osztály, így kisebb létszámú csoportokban tudnak tanulni, délután pedig a felső tagozatról a napközis kollégákat hívjuk be, és ők vannak a gyerekekkel. Az is egy kicsit könnyebbség a gyerekek számára, hogy most nem adunk házi feladatot, azért sem, mert arra kérjük a szülőket, hogy ha tehetik vigyék haza ebéd után a gyerekeket – mondta Köveskúti Péter, az intézmény vezetője.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár korábban arról beszélt, hogy ha egy szülő a járvány miatt nem akarja iskolába engedni a gyerekét, akkor az intézmény vezetője engedélyezheti a távolmaradást. Fontos információ továbbá, hogy aki 250 óránál többet hiányzik, és nem osztályozható, az osztályozó vizsgát tehet majd.

További programok »

FEL