Operatív törzs: Mától az iskolákban is tesztelnek

2020. november 23. 13:40 | Sipos Gábor

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az oktatási intézményekben ma kezdődő Covid-19 tesztekkel kapcsolatos információk álltak a középpontban.

Maruzsa Zoltán a tájékoztató elején kifejtette, hogy az egészségügyi intézményekben, pénteken elkezdődött, átfogó tesztelésről még nem rendelkeznek pontos adatokkal, de a héten már be tudnak számolni azok eredményeiről. A köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy jelenleg Magyarországon az iskolák 3 százalékában, vagyis mindössze 71 iskolában van rendkívüli szünet. Hétfőre 314 óvodai intézményben kellett rendkívüli, döntő többségében egy-egy óvodai csoportot érintő intézkedést alkalmazni.

– A fertőzöttek aránya – a 12. életéig terjedően – az oktatási intézményekben továbbra is alacsony, mintegy négy százaléka a napi esetszámoknak. Az eddigi iskolai és óvodai fertőzések tapasztalata az, hogy az esetek 51 százalékában egy tanuló fertőződik meg, az esetek 95 százalékában 1-5 fő között marad a fertőzöttek száma – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán államtitkár.

Az információk alapján a pedagógusoknál is hasonló számadatokkal lehet számolni: az iskolákban az esetek 63 százalékában egyetlen, míg az esetek 97 százalékában 1-5 fő fertőződik meg. Ezek az adatok az eddigi tesztelések alapján készültek, viszont a hétfői nappal kezdik meg a mintegy 191 ezer, az oktatásban dolgozó pedagógus tesztelését.

Az országos tisztifőorvos arról adott tájékoztatást, hogy a mai nappal elkezdődtek a díjmentes és önkéntes Covid-19 tesztek a tanintézményekben. Előzetesen is megköszönte azoknak az egyetemistáknak a segítségét, akik a mintavételezésben segédkeznek és kérte az iskolákban, óvodákban és a bölcsödékben dolgozókat, hogy éljenek a tesztelés lehetőségével. Müller Cecília kitért a mintavételi procedúrára, amely elmondása szerint sem kellemes, hiszen a szakemberek az orron át, a garatról vesznek mintát.

– Fontos, hogy helyes legyen a mintavétel, hiszen, ha nem nyerünk elégséges mintát a vizsgálathoz, nem lesz elegendő vírusfehérje, így tulajdonképpen ez egy fals negatív eredményhez is vezethet, úgyhogy tűrni kell – mondta a tisztifőorvos. Müller Cecília kitért arra is, hogy amennyiben a helyszínen, a teszt elvégzése után 15-20 perccel már kiderül, hogy pozitív tesztet produkál valaki, akkor a lehető leggyorsabban izolálják a fertőzött személyt, azaz a fertőzött menjen haza és otthonról értesítse a háziorvosát.

Az országos tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta, hogy a háziorvosoknak eljuttatott influenza elleni védőoltások mintegy 74 százalékát használták fel. Ahol hiány mutatkozik – jellemzően a főváros környéki háziorvosi rendelőkben –, oda a héten újabb adag oltóanyagokat szállítanak.

Kiss Róbert rendőr alezredes felhívta a figyelmet arra a kormányrendeletre, amely a mai naptól van érvényben. A rendelet arra kötelezi a bevásárlóközpontokat, hogy megnyissák és ingyenessé tegyék parkolóházaikat az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban. A döntés célja a járvány terjedésének lassítása. Mint mondta, a rendelet szerint a P+R parkolóházak, zárt felszíni parkolók és nem zárt felszíni parkolók díjfizetés nélkül vehetők igénybe éjszakánként. A létesítmények üzemeltetői kötelesek ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni. A rendelet az állami tulajdonú cégek közterületi parkolóit is ingyenesen használhatóvá teszi – fűzte hozzá az operatív törzs ügyeleti központ vezetőhelyettese.

 


A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híreinket ide kattintva is elolvashatják.


 

FEL