Opauszki Zoltán: Békéscsaba ékszerdoboza lesz a Munkácsy-negyed

2020. december 5. 15:40 | behir.hu

Több helyszínen folytatódnak a Munkácsy-negyed fejlesztési projekt munkálatai. A beruházás pillanatnyi állapotáról Opauszki Zoltán önkormányzati képviselő, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka számolt be lapunknak.

– A Modern Városok Program keretében megvalósuló Munkácsy-negyed kialakítása 2018 tavaszán indult. A beruházás elsődleges célja, hogy a megújuló környezettel fellendüljön a békéscsabai turizmus, megőrizze a festőművész szellemi örökségét és népszerűsítse azt hazánkban és a határainkon túl is. A tervezési feladatok, engedélyeztetési eljárások lefolytatását követően, tavaly télen indult a tervek szerinti kivitelezés. A beruházás fontosságát jelzi, hogy augusztusban, a negyed alapkőletételén Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter polgármester mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos is részt vett. Az alapkő helyszíne szimbolikusan a negyed közepén helyezkedik el, mely kiindulási pontnak is tekinthető a negyed bejárásához – kezdte Opauszki Zoltán.

Megfelelő ütemben halad a kulturális negyed kialakítása. Új járdaburkolatot, korhű hídkorlátot kapott a Munkácsy-híd. Befejeződött a Munkácsy Emlékház előtti járdák és kerékpárutak felújítása, valamint a parkolók kialakítása is. A Munkácsy negyed közintézményei a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Múzeum és a Munkácsy Emlékház környezete is megújul. A beruházás részeként a térburkolatok, térvilágítások megújultak, cserélődtek, parkosítási munkákat végeztek, új utcabútorokat helyeztek ki a szakemberek.

– A Békés Megyei Könyvtár udvara teljes rekonstrukción esett át, tavasztól kényelmes, modern udvari pihenőt vehetnek birtokba a könyvtár látogatói. A Munkácsy Emlékház épülete, a melléképület és a környezete is teljesen megújul. A kivitelezés a végéhez közeledik. A belső terek megújulnak, a Munkácsy korát megidéző kúriaépület állandó kiállítása felfrissül, helyet kap egy Munkácsy cukrászda, ajándékbolt és időszaki kiállítás is színesíti majd a jövőbeni látogatók programját. Az Omaszta-park visszakapja eredeti, rendezett angol-park jellegét, így pavilon, pihenőhelyek, sétautak színesítik az idelátogatók szabadidős tevékenységeit – mutatja be a már befejezett vagy hamarosan befejeződő munkálatokat a tanácsnok.

 

Galéria

 

Új attrakcióként lép be a „Csabai hírességek sétánya” a könyvtár és a Csabagyöngye Kulturális Központ közti területen, ahol megemlékeznek azokról a békéscsabai kötődésű személyekről, akik öregbítették városunk hírnevét. A sétány közvetlen közelében lesz egy érintőképernyős, digitális információs kijelző, mely a kor követelményeinek megfelelően biztosít információt a látogatóknak.

A Munkácsy Mihály Múzeumban szeptemberben megnyílt az új állandó Munkácsy-kiállítás. Az intézményben zajlik az új, állandó kiállítás kivitelezése is, mely az „Idővonal” címet kapta. A látogatók 2021 tavaszán vehetik birtokba a néprajzi, természettudományos és régészeti-történeti elemekből álló modernizált kiállítást.

Időközben a Munkácsy-negyedben kihelyezendő szobrok pályázatai is beérkeztek, a szobrok szakmai értékelése történik.

– Komoly marketingfeladat lesz a negyed megismertetése, népszerűsítése. A Munkácsy Fesztivál, a turisztikai szakemberek részére tájékoztató workshopok megtartása a jövő év feladatai közé tartoznak – zárta a következő időszak teendőinek felsorolását Opauszki Zoltán.

További programok »

FEL