Jól halad a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont felújítása

2020. június 27. 13:17 | Gyemendi Réka

Jó ütemben haladnak az új nyomdaipari képző központ munkálatai Békéscsabán. A Békéscsabai Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont alapkövét még szeptember 18-án tették le BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium udvarán, a felújítási munkálatok pedig azóta is folynak.

Mucsi Balázs főigazgató úgy fogalmazott, hogy a Nyomdaipari Tudás-és Képzőközpont kialakítása a Békéscsabai Szakképzési Centrum szempontjából kiemelten fontos beruházás. 

– Külön öröm számunkra, hogy a Modern Városok Programban Békéscsabán a legnagyobb támogatottsága ennek a projektnek van. A nyomdaipari képzés a fiatalok Békéscsabán tartásának egy nagyon fontos területe, hiszen nagy az igény a szakemberekre a munkaerőpiacon. A diákok pedig itt, helyben tudnak nagyon jó egzisztenciát kialakítani és elhelyezkedni – mondta el a főigazgató.

Hozzátette: a központ kialakítása egy közel 2 milliárd  forintos beruházás, amely az épület teljes megújítását foglalja magában. Nem csupán a meglévő épületet újítják fel, hanem hozzáépítés is történik. A projekt ősszel indult el, a tanév kezdetekor, nemsokára pedig a gépek, eszközök is a helyükre kerülnek a megújult épületben.

Sántáné Fazekas Tünde, a nyomdaiparért felelős gyakorlati oktatásvezető elmondta: jelenleg a nyomdaipari képzésben több mint 120 tanuló vesz részt. Ezzel a bővítéssel, az új nyomdaipari tudásközpont létrehozásával akár kétszer ennyi tanulót is fogadhat majd az intézmény. Hozzátette: Békéscsabán a nyomdaiparnak nagyon nagy szüksége van szakképzett munkaerőre. A környező városokban is, de ez az intézmény az ország bármely részéről várja a jelentkezőket.

– A projekt egyik eleme volt a szomszédos kollégium felújítása, így 21. századi körülmények között folyik majd a képzés. A képző központ tanműhelyében, a már hagyományosnak számító offset technológia mellett a csomagolóiparban most nagy szerepet betöltő flexo-nyomtatás is elérhető lesz. Utóbbi nyomdagép az egyik legnagyobb beruházás. A digitális technikákkal is barátkozunk, az egyik teremben digitális könyvgyártó gépsort állítunk majd üzembe. Lesz egy olyan technológiájú UV nyomtatónk, amellyel akár üvegfelületre, fára, bútorlapra, kerámiára is lehet nyomtatni. Ehhez kapcsolódóan lesz egy olyan kivágó berendezés, amellyel ezeket az anyagokat akár formára is lehet vágni. Ezek olyan technológiák, amelyek ma a legmodernebbnek számítanak a nyomdaiparban, mindezt egy helyen, egy tető alatt egyesítjük. Az új nyomdaipari képzőközpontban teljes projekteket tudunk majd megvalósítani, az elejétől a végéig – fogalmazott Sántáné Fazekas Tünde.

Az oktatásvezető arról is beszélt, hogy ebben az iparágban nagy az összefogás nem csak helyi, hanem országos szinten is. Kiemelte, hogy a korábbi években rengeteg energiát fektettek abba, hogy népszerűsítsék az iparágat a tanulók körében.

– Ez egy olyan iparág, amely tárt karokkal várja a végzett szakembereket. Egyre növekvő érdeklődést tapasztalunk a nyomdaipari képzések irányába. Nyomdaipari technikus képzésünkbe általános iskola és érettségi után is lehet jönni. A képzés ezután három szakmai irányra tagozódik: nyomdaipari gépmester, nyomdaipari előkészítő és nyomtatványfeldolgozó szakmára – ismertette.

Végül úgy összegzett: azoknak a szakembereknek, akik náluk végeznek, akár száz százalékuk el tud helyezkedni a munkaerőpiacon, sőt, még ennél is több képzett szakembert tudna befogadni a nyomdaipar.

További programok »

FEL