Nem kell túl hideg ahhoz, hogy valaki kihűljön

2018. január 20. 13:12 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az enyhe tél ellenére már hazánkban is van áldozata a hidegnek. Egyes lapértesülések szerint idén már 81-en hűltek ki. A legveszélyeztetettebbek az egyedül élő idősek és a hajléktalanok. A hajléktalanszállót üzemeltető Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ november 1-je és április 30-a között egy tál meleg ételt biztosít ellátottjainak. A hideg ellen pedig nemcsak a hajléktalanszállóba húzódhatnak be az arra rászorulók, a nappali melegedőt is megnyitották.

Az emberi test leggyakrabban a külső környezet miatt hűl ki, legyen szó hidegben történő elesésről, magatehetetlenségről, elalvásról vagy hideg vízbe merülésről – mondja a békéscsabai kórház sürgősségi betegellátó osztályának osztályvezető főorvosa. Dr. Kaposi Csilla szerint a legjobb megelőzés, ha figyelünk a környezetünkben élő idősekre és hajléktalanokra.

– Nem kell túl hideg ahhoz, hogy valaki kihűljön, nemcsak fagypont alatti hőmérsékletnél hűlhet ki egy ember. Egy hideg szobában való fekvéstől is ki lehet hűlni - hangsúlyozta dr. Kaposi Csilla.

A Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ szakemberi a krízisidőszakban, vagyis november 1. és április 30. között egyszeri meleg étkezést és konzervet biztosít a rászorulóknak. Tavaly novemberben és decemberben az önkormányzat finanszírozta a meleg ebédet.

– Január elsejétől április 30-áig, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ a Hajléktalanokért Közalapítványhoz benyújtott sikeres pályázatának köszönhetően, ötven hajléktalan számára tud ételt biztosítani az önkormányzat - emelte ki Herczeg Tamás, Békéscsaba szociális tanácsnoka.

Békéscsabán az átmeneti szálláslehetőséget 24 hajléktalan veszi igénybe. A férfi lakrész teljesen telített, a női ellátottaknál még három főt tudnak elhelyezni – mondta a hajléktalanok átmeneti szállásának szakmai vezetője. Hild-Balogh Barbara hozzátette: az utcai szociális munkások 15 fedél nélkülivel tartják a kapcsolatot, közülük heten a nappali melegedőben éjszakáznak, ha hideg az idő.

– A nappali melegedő éjszakára is meg van nyitva ebben az időszakban, ami azt jelenti, hogy bárki bejöhet. Tehát nem csak hajléktalan, hanem aki a fűtését nem tudja megoldani, az is bent töltheti az éjszakát. Meleg teát szoktunk adni az ellátottjainknak, illetve élelmiszerekkel is segítjük őket - mondta el Hild-Balogh Barbara.

A szakember kiemelte: ha az utcán hajléktalant látunk, akkor próbáljuk meg a hajléktalanok átmeneti szállására irányítani, amennyiben ezt elutasítja, akkor keressük meg a családsegítő és gyermekjóléti központot, és az utcai gondozói szolgálat munkatársai felkeresik a segítségre szorulót.

 

 

További programok »

FEL