Békéscsabán öt hajléktalan lakhatását kell megoldani

2018. október 24. 14:16 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Október 15-én lépett hatályba az a törvénymódosítás, amely alapján szabálysértésnek minősül életvitelszerűen közterületen tartózkodni. A szociális szakemberek szerint az új szabályozás jelenleg öt személyt érint a megyeszékhelyen, akiknek lakhatását a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársai a következő napokban oldják meg.

A jogszabályváltozás Varga Éva szerint megkönnyíti a békéscsabai hajléktalanellátás munkáját. A Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ igazgatója hozzátette: az intézmény célja mindig az volt, hogy senki ne töltse utcán az éjszakákat, ebben nagy segítség lesz az a 24 férőhelyes konténerszállás, amelyet a következő két hétben birtokba is vehetnek az ellátottak.

 

Két héten belül átköltözhetnek a konténerszállásra a bentlakók a Hajléktalanok Átmeneti Szállásán. Fotó: Kovács Dénes

Két héten belül átköltözhetnek a konténerszállásra a bentlakók a Hajléktalanok Átmeneti Szállásán. Fotó: Kovács Dénes

 

Az új épületben a saját ágyak mellett mindenkinek lesz zárható szekrénye, emellett – a mozgáskorlátozott rászorulókra is gondolva – egy akadálymentesített mosdót is kialakítottak a hajléktalanok átmeneti szállásán.

A szakemberek szerint azok a hajléktalanok, akiket egyszer már meg tudtak győzni arról, hogy igénybe vegyék az ellátást, általában maradnak a szállón. A központ igazgatója hangsúlyozta: a tapasztalataik szerint az elmúlt években a tartósan hidegben senki nem maradt közterületen, ilyenkor a hajléktalanok a nappali melegedőben vészelték át a mínuszokat. Varga Éve hozzátette: a törvény következtében most az utcai szolgálatos szociális munkásoknak csak arról kellett meggyőzni a hajléktalanokat, hogy a meleg időjárás ellenére költözzenek be hamarabb a szállóra.

– Jelen pillanatban is van még férőhelyünk, de összesen öt utcán élő hajléktalanról beszélünk, akik közül egy fő pénteken költözött be a szállóra. Egy pár is van, akik hétfőn költöztek be a Békési útra egy egyszobás szociális bérlakásba, amely kifejezetten erre a célra van fenntartva. Így már csak két fő az, akit meg kell győznünk arról, hogy bejöjjön, attól függetlenül, hogy még csak október van – tájékoztatott Varga Éva, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ igazgatója.

 

Már előkészítették az ágyneműket és plédeket az új épületben. Fotó: Kovács Dénes

Már előkészítették az ágyneműket és plédeket az új épületben. Fotó: Kovács Dénes

 

Azért van szükség arra, hogy meggyőzzék a hajlék nélkülieket, a mert a jogszabály változása miatt abban az esetben, ha valaki megszegi az életvitelszerűen közterületen tartózkodás tilalmát, vele szemben első körben figyelmeztetéssel él a rendőrség – erről már dr. Szatmári Csaba beszélt a behir.hu kérdésére. Az ügyvéd kifejtette: ha valakit kilencven napon belül háromszor kell figyelmeztetni a szabálysértésre, akkor azt szabálysértési őrizetbe veszik.

– A szabálysértési őrizet következménye, hogy a hajléktalan ügye a bíróság elé kerül, és vagy közérdekű munka végzésére kötelezhetik, vagy ha ebben nem együttműködő, esetleg hat hónapon belül már kétszer járt az életvitelszerű közterületen tartózkodás megsértésének tilalmának megsértése miatt bíróságon, akkor szabadságvesztés büntetést, elzárást szabnak ki rá. Pénzbüntetésre azonban még ebben az esetben sem kötelezhető – hangsúlyozta dr. Szatmári Csaba.

A szabadságvesztés maximálisan hatvan napig tarthat, a személyes tárgyaikat hat hónapig ideiglenesen tárolásba veszi az állam, de a veszélyesnek ítélt vagy gyorsan romló ingóságokat megsemmisíti – tájékoztatott az ügyvéd. 

További programok »

FEL