Az ünnepek alatt is megszokott módon üzemel a hajléktalanok átmeneti szállása

2021. december 24. 07:23 | Hidvégi Dávid

Még van szabad kapacitás a hajléktalanok átmeneti szállásán Békéscsabán, amely az ünnepek alatt is megszokott módon üzemel. A rászorulókat befogadó szállás lakhatást, ételt, valamint tisztálkodási és társalgási lehetőséget biztosít a hontalanoknak.

Békéscsabán legtöbbször a belvárosban találkozhatunk hajléktalanokkal. A városban jelenleg életvitelszerűen mindössze kettő ember él közterületen, a többiek már felvételt nyertek a hajléktalanszállóra. Télen, a fagyok miatt életveszélyes az utcán éjszakázni, ezért a hajléktalanoknak az lenne a legbiztonságosabb, ha meleg helyen aludnának. A város rendelkezik hajléktalanszállóval, ahová legfeljebb 2 esztendőre lehet beköltözni sikeres pályázat után. Az intézmény rendelkezik nappali melegedővel, de a nagy hidegben éjszakára is bent maradhatnak azok, akik nem élnek a szálló állandó szolgáltatásaival.

– Egy pályázat részeként mindennap biztosítunk egy főételt a lakóknak, emellett az élelmiszerbankon keresztül vacsorát és kenyeret adunk. Járt nálunk a Mikulás is, és csomagot adott a lakóknak. Ez mindig nagyon nagy élmény, az ellátottak szeretik, várják. A karácsony azért itt más, az ellátottjaink ilyenkor visszahúzódóbbak, csendesebbek, szomorúak. Mi próbálunk nekik jó kedvet varázsolni valami kis plusz meglepetéssel. Ez leginkább ételeket jelent, vagy közösen használható eszközöket, esetleg egy társasjátékot. A szilveszter már oldottabb, de karácsonykor mindenki a családjával szeretne lenni, és mivel nekik nincs családjuk, nehezek ezek a napok – mondta Varga Éva, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.

A 30 férőhelyes hajléktalanszálló nappali melegedőjében 25 ember fordul meg naponta, 16-an pedig életvitelszerűen élnek az intézményben.

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
16:11
FEL