Karácsony a hajléktalanszállón

2019. december 25. 14:39 | D. Nagy Bence

A téli időszakban a fedél nélkül élők helyzete is nehezebbé válik. Békéscsabán, a családsegítő központ Gyár utcai telephelyén új fejlesztések segítik az utcán élők könnyebb elhelyezését.

A telek évről évre egyre enyhébbek, de ezekben a hónapokban továbbra is a hajlék nélkül élőket veszélyezteti leginkább a hideg időjárás. Békéscsabán, a Hajléktalanok Átmeneti Szálláshelyén már erre az időszakra készülnek. Varga Éva, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője elmondta, hogy hajléktalanság tekintetében a város szerencsés helyzetben van. „A közterületeken mindössze öt fő él, egyikük november eleje óta látogatja az átmeneti szálláshelyet” – tájékoztatott az intézményvezető. Bár az intézmény éjjelei menedékhellyel nem rendelkezik, a telephely munkatársai a november 1. és április 30. közötti krízisidőszakban a nappali melegedőben fogadják az éjszakára betérőket.

Az intézmény hivatalosan harminc férőhellyel rendelkezik, de a 2019 áprilisában üzembe helyezett konténerlakással ötvennégy főre emelkedett a szálló befogadóképessége. A telephely udvarán álló lakóegység hármas felosztású, jelenleg kizárólag férfiak lakják. Az összesen 24 férőhelyes konténerben mozgáskorlátozottak számára elkülönített helyiség is található.

Batizi Julianna, a központ szociális-mentálhigiénés munkatársa elmondta: gyakorta esik meg, hogy a kliensek összetűzésbe keverednek, de az ünnepi időszak bennük is nyomot hagy. „Szenteste ők is magukba szállnak és elgondolkodnak – a köszöntést is megkönnyezik” – tette hozzá a munkatárs.

A Gyár utcai átmenetei szálláshely fejlesztése a következő évben folytatódik. Varga Éva intézményvezető elmondta, hogy várhatóan újabb konténerrel bővül majd a férőhelyek száma.

További programok »

FEL