Néhány étel, amelynek alacsony a glikémiás indexe

2024. április 6. 15:25 | Csiffáry Zsuzsanna

A glikémiás index nemcsak a cukorbetegeknek fontos, hanem a diétázók, fogyókúrázók számára is hasznos mutató. Ez az érték, azt mutatja meg, hogy mennyire gyorsan szívódik fel a szervezetben a szénhidrát, így az adott élelmiszer milyen mértékben emeli a vércukorszintet.

Nagymamám mindig mérte a vércukorszintjét, és igencsak szabályozott étrendet tartott. Tőle hallottam először az inzulin és a glikémiás index fogalmakat, mert ő rákényszerült arra, hogy figyeljen a táplálékbevitelre. Az ételek glikémiás indexének mérését eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére találták ki, mára azonban már a diétázók és a fogyókúrázók is figyelik, hogy mit vesznek magukhoz. Az élelmiszerek egyik fontos jellemzője megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, és azt, hogy ez mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet.

Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetünkbe és ennek köszönhetően a hasnyálmirigyben lévő Langerhans szigetek ß-sejtjeinek is kevesebb inzulint kell elválasztaniuk ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekbe. Ezzel együtt a zsír raktározása is minimális szinten marad, tudhatjuk számos orvosi beszámolóból.

 

Íme néhány alacsony glikémiás indexxel rendelkező étel:  

 

Dió

A dió magas antioxidáns-tartalma által védi a szívet, és csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ugyanakkor védi a bélrendszer egészségét, segít a vércukorszint szabályozásában, és hangulatjavító hatása is van. Kalóriatartalma magas, ezért érdemes mértékkel fogyasztani, glikémiás indexe viszont nagyon alacsony, csupán 15.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

Mandula

A mandula nemcsak finom, de hihetetlenül egészséges is. A vitaminok közül B1-, B2-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Ennek köszönhetően táplálja a csontokat, fogakat, idegeket, izmokat és még menstruációs fájdalmak idején is segíthet. Glikémiás indexe 15, így cukorbetegek és fogyókúrázók egyaránt fogyaszthatják. Kalóriatartalma viszont magas, ezért érdemes mértékkel fogyasztani.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

 

Körte

A körte nagyon magas élelmirost forrás, ezért jótékonyan hat a bélrendszer működésére és az emésztésre. A héjának magas flavonoidtartalma erős gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint a benne található fahéjsav hatékony rákmegelőző hatással rendelkezik. 100 gramm nyers gyümölcsben 57 kalória van, de glikémiás indexe is alacsony, 30-40 között mozog.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

Uborka

Az uborka az egyik legtáplálóbb zöldség: magas káliumtartalmával segít szabályozni a vérnyomást, magas rosttartalmának köszönhetően pedig jótékonyan hat az emésztésre. Emellett az uborkában számos antioxidáns is fellelhető, melyek csökkentik a krónikus betegségek kialakulását. Alacsony kalóriatartalma miatt kitűnő választás súlycsökkentés esetén, de a vércukorszintre is jótékonyan hat, ugyanis glikémiás indexe mindössze 15.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

 

Paradicsom

A paradicsom tisztítja a vért, és óv a vérrögök kialakulása ellen, valamint csökkenti a stroke és szívbetegségek kockázatát, és a magas vérnyomásra is kedvezően hat. Stabilizálja a vércukorszintet, így a cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepe van. Kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 gramm friss zöldségben mindössze 18 kalória van. Glikémiás indexe is kedvező, csupán 15.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

Eper

Az eperről kevesen tudják, hogy a citromhoz hasonló, magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, illetve antioxidánsokban is gazdag, melynek köszönhetően gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása is van. Emellett serkenti a kollagéntermelést, és rostokban is bővelkedik, így hozzájárul az emésztés megfelelő működéséhez. Kalóriatartalma 100 grammban mindössze 32, glikémiás indexe pedig csupán 40.

Kép: illusztráció_pexels.com

 

További programok »

FEL