Négy fotós csapat tárlata Nagyszalontán; a márványosok 19 képet vittek

2024. június 4. 12:00 | Such Tamás

A nagyváradi Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület, a Foto Club Arad, a gyula Székely Aladár Fotóklub és a békéscsabai Márvány Fotóműhely a közelmúltban nyitotta meg a nagyszalontai Székely László Parkban a szabadtéri vándorkiállítását. A tárlat címe: Tűz és Víz; a két elem, amely a folyók mentén élő településeken működő négy fotós csapatot összeköti.

Barabás Ferenc, a Lencsési Közösségi Házban működő Márvány Fotóműhely vezetője szebben nem is mesélhetett volna a kiállítás tematikájáról kapcsolatban:

„A Nagyalföldet körülölelő folyóink, a Kettős-Körös délen, északon a Sebes-Körös, melyek tovább folynak – összekötnek bennünket – Hármas-Körösként bekötődik a Tiszába, majd összekötődik a Marossal és végül egyesülnek a Dunával. Folyóink földrajzilag összekötik azt a területet, ahol élünk, alkotunk, dolgozunk. Ahol elődeink is éltek, alkottak, mint Arany János is, aki e tájon született Nagyszalontán. Nevében hordozza a nagy szót, de tudjuk, hogy egy kis pusztai falu volt, a sok kicsi település, tanya között, a Nagyalföld közepén. A pusztaság égető melege, tüze is inspirálhatta Arany Jánost a Toldi-trilógia megírásához a benne szereplők karakterének, jellemének megrajzolásához.”

 

A négy klub vezetője: Boran Mircea, Varga Erzsébet, Bánfi Barna, Barabás Ferenc – Forrás: Barabás Ferenc

 

Hozzáfűzte, a tűz minden napi életünk szüksége, úgy ahogy a víz is. Kötelességünk ennek megóvása, az utókor számára. Őrizzük a tüzet, ahogy a víz tisztaságát is. A tűz mellet eszünk, melegszünk, barátkozunk, táborozunk stb.  A víz mellet horgászunk, strandolunk, napozunk – megtehetjük mindezt közösen.

– Frázis, hogy a tűz az, ami mindent feléget, a víz, ami mindent elmos. Igazából minden a tűzből fakad: a tűztől égett lélek küzdelme, a tűzről pattant menyecske, létezik tüzes szerelem. A tűz ellenpontja a tisztító víz, ami elmossa a fájdalmat, a bánatot, a szennyezett világunkat. Az élet esszenciája pedig pont e két elem. Kell az a tűz a megvalósításokért és a tisztító víz a megnyugvásért. Ellentétek nélkül nincs haladás. Vonzás és taszítás, értelem és erő, szeretet és gyűlölet: ezek kormányozzák az emberi létet. Tűz és víz a művészet táplálói – fogalmazott.

 

Galéria

 

A galériában szerplő képeket Sapungi A. Béla készítette

 

***

A 60 fotográfiából álló vándorkiállítás június 9-ig tekinthető meg. Azt követően a kollekció – még a június hó folyamán – a békéscsabai Szent István térre érkezik, júliusban már Gyulán, augusztusban Aradon és szeptemberben Nagyváradon tekinthetik meg az érdeklődők.

 

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL