Négy évszak és két nemzetiség egy helyszín

2019. október 18. 18:07 | Sipos Gábor

Kétnapos fesztivált rendeznek Békéscsabán a Szlovák Kultúra házában és udvarán. A bihari, vajdasági és magyar szlovákság mellett Szlovákiából érkezett vendégek és fellépők is színesítik a hétvégi programot.

A négy évszak elnevezés a rendezvény tematikájából adódik. Mind az ételeket, mind a bemutatott értékeket évszakokhoz kötik a fesztiválon. A sátrak alatt bárki belekóstolhat a finomságokba és vásárolhat is belőle, előre megváltott krajcárokért adják a finomságokat. Az érdeklődők kipróbálhatják a kézművességeket az erre kialakított helyszíneken.

A Csabai Szlovákok Szervezetének ügyvezetője, Krajcsovics Hajnalka elmondta, hogy a békéscsabai rendezvény egy találkozópont, ahol a csabai, a vajdasági és a bihari szlovákság valamint a Szlovákiából érkezett vendégek találkozhatnak.

– A programot próbáltuk úgy összeállítani, hogy teljesen bemutathassuk a szlovákok, illetve a helyi szlovákság értékeit. A kézművességen és a gasztronómián át a folklór együtteseken keresztül  a képzőművészetig igyekszünk mindenből ízelítőt mutatni – emelte ki a Szlovák Kultúra Házának igazgatója.

A rendezvényen jól megfér egymás mellett a sültkolbász, a brinzdás haluska és a töltött káposzta. A fellépők mindkét nap ízelítőt adnak az egymástól több száz kilométerre lévő, ám kulturálisan szomszédoknak tekinthető nemzetiségi értékekből. 

Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója a rendezvényen elmondta, hogy jól megférnek a nemzetiségek egymás mellett és külön öröm, hogy a bihari nemzetiséggel sikerült ismét feléleszteni a kapcsolatokat.

– Itt nagyon szépen él egymás mellett a két nemzet. Nagyon jó ötletnek tartom ezeket a határon átnyúló programokat. Nagyon hasonlóak a kultúráink, de azért látszik az elmúlt 100 év nyoma – hangsúlyozta a szószóló

A kétnapos rendezvény pénteken és szombaton látogatható a békéscsabai könyvtár mellett, a Szlovák Kultúra Házában és annak udvarán.

 

Galéria

További programok »

FEL