Ne verjük le a fecskefészkeket!

2019. március 7. 17:51 | Szabó Rita

Már most érdemes beszerezni és felszerelni az úgynevezett fecskepelenkát. Ez egy madárvédelmi higiéniai kiegészítő eszköz, amely felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad.

A fecskepelenka egy 30x20 centiméter körüli fa, fém vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek alá kell felszerelni. Ahol a lakóház falzugában, ablakrésében oszlopfőjén fecskefészek található, ne verjék le csupán azért, mert a madár odapiszkít, hiszen nemcsak a fecske, de fészke is védett – árulta el Boldog Gusztáv, a Zöld Csütörtök Természetvédő Kör szakmai vezetője.

A szakember hozzátette: a fecskepelenkával megelőzhetjük, hogy a fiókanevelési időszakban madárürülékkel legyen tele környezetünk.

– Aprócska, egyszerű műszaki megoldással egy deszkát kell rögzíteni a fészek alá, ahol ez a piszok a fiókanevelési időszakban összegyűlik.  Évente egyszer, ha letakarítjuk ezeket, máris segítettünk a fecskéken, illetve magunkon is. Hogyha valaki pusztán ezért verné le a fecskefészket, ne tegye. Ne tegye azért sem, mert védett madárról van szó, és nemcsak a madár védett, hanem a fészkelőhelye, a fészke és a tojása is - tájékoztatott Boldog Gusztáv.

 

Tudomány

A mesterséges intelligencia megismertetését célzó kampány indul

A mesterséges intelligencia (MI) megismertetését célzó kampány indul decemberben, a cél az, hogy 2021 végéig egymillióan átfogó képet kapjanak a technológiában rejlő lehetőségekről és közülük százezren megismerjék a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapvető tudnivalókat - hangzott el a Magyar Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.
2020. december 1. 14:07
FEL