Haza érkeznek a fecskék, bárki megkönnyítheti nekik a fészeképítést

2020. május 4. 06:26 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Egyre több fecske érkezik haza Afrikából a költési időszakra, de az elmúlt években jelentősen csökkent a magyarországi populáció száma is. Néhány apró figyelmességgel bárki segíthet ezeknek a madaraknak, sőt, még azt is megoldhatja, hogy ők se okozzanak számára kellemetlenséget, cserébe ezek a madarak rengeteg szúnyogot és legyet elfogyasztanak.

Hazánkban a háromból két fecskefaj nem bánja az ember közelségét. A parti fecskék a lakott területektől távol a leszakadó homokfalakba ássák be fészkeiket, a folyók mentén, vagy itt Békéscsaba környékén a homokbányában. Vidéki környezetben, azoknál a házaknál, ahol állatokat tartanak, a füstifecskék érzik jól magukat. Ennek a fajnak a képviselői már hazaértek Afrikából, és két-három hete tatarozzák fészkeiket. A városi környezetben, a társasházi ablakok zugaiban a molnárfecskék – ők még idén nem tértek vissza tömegesen – építenek telepeket, ezzel néha kellemetlenséget okoznak az embereknek. Ez a probléma azonban néhány perc alatt orvosolható.

– A fészek alá egy darab deszkából, bármiféle hulladékból, építési hulladékból, egy szalagparketta darabból, akármiből lehet csinálni egy kis polcocskát, ami a fecskefészek alá felhelyezve a fecskepiszkot fel fogja. Ezt a követési szezon végén egyszerűen letakarítjuk és utána a következő évben, amikor megint jönnek a fecskék, akkor nem piszkítják össze a falunkat, a párkányunkat – mondta el Boldog Gusztáv természetvédelmi mérnök.

Ha valaki szeretné megkönnyíteni a fészeképítést ezeknek a madaraknak, akkor az ilyen aszályos időszakban – mint most is – készíthetünk kertünkben mesterséges pocsolyákat, amelyekben folyamatosan találnak sarat. Arra ugyanis ezeknek a madaraknak szükségük a fészkeik elkészítésénél.

– Segíthetünk műfészek kihelyezésével. A műfészkeket egyébként több helyen árusítják, ezt lehet kereskedelmi forgalomban is találni, az interneten hamar rá lehet bukkanni ezekre az alkalmatosságokra. De vannak tervrajzok is, amik alapján otthon bátran el lehet készíteni ezeket, akár egy családi szórakozásként. Arról nem is beszélve, hogy ahol egy ilyen fészekbe beköltöznek a fecskék, ott általában több pár is elkezd fészketépítni – emelte ki Boldog Gusztáv.

Ha valaki nem szeretné a fecskéket lakótársnak, akkor helyezzen az ablakba szalagokat, ezzel meg tudja akadályozni, hogy a madarak fészket építsenek. A fecskefészkeket törvénytelen leverni, csak különleges hatósági engedély birtokában lehet eltávolítani egy-egy fészket – figyelmeztet a természetvédelmi szakember. Mint mondta: a fecskepopuláció fennmaradásához, esetleges újabb növekedéséhez már az is segítség, ha az emberek nem a költési időszakban teszik tönkre a fészket, amivel meghiúsítanák a fecskepár egész éves utódlását.

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL