A vitorlázórepülés csabai úttörőjére, Nattán Istvánra emlékeztek Békéscsabán

2023. június 1. 10:10 | Csiffáry Zsuzsanna

Békéscsaba önkormányzata szerdán délután ünnepélyes megemlékezést tartott Nattán István okleveles gépészmérnök tiszteletére, és a vitorlázórepülés csabai úttörőjének emléktábláját megkoszorúzták a megyeszékhelyen.

Békéscsaba önkormányzata 2016. május 31-én, Szarvas Péter polgármestere kezdeményezésére emléktáblát helyezett el Nattán István okleveles gépészmérnök, a vitorlázórepülés atyja tiszteletére az Eötvös utca 4. szám alatt. 

A táblánál szerda délután tartottak megemlékezést, a város nevében pedig Varga Tamás, a város alpolgármestere helyezett el koszorút.  

– Nattán István alapozta meg a helyi repülést. Csaba vezér nevű vitorlázógépét ő tervezte és építette meg Békéscsabán. Ettől származtatjuk, hogy a környékünkkön elindulhatott a repülés – fogalmazott Kovács Bertalan, a Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület elnöke. 

Fotó:Balog Zsolt/Behir.hu

 

Nattán István az egyetemi évei alatt Asbóth Oszkár és Rubik Ernő hatására kezdett foglalkozni a siklórepüléssel. Gépészmérnöki oklevele megszerzése után, 1928-ban nyitott Békéscsabán épületgépészeti mérnöki irodát. A csabai sportrepülés meghonosításáért 1932-től tevékenykedett.

A Körösvidék című napilapban akkoriban ifjúsági modellépítő sorozatot indított, ezzel egy időben gyakorlati munkákon keresztül oktatta a fiatalokat a vitorlázórepülésre. A Magyar Országos Véderő Egyesület (MOVE) keretében megalakult repülőszakosztály választott vezetője lett. A 20 tagú lelkes csoport Nattán István tervei szerint és irányításával, Leel-Ösy Albert mű-asztalos Luther utcai műhelyében megépítette az első siklórepülőt, amely a Csaba vezér nevet kapta. A Csaba vezér első próbastartján – 1935. július 6-án – Zsiros András pilótával, gumikötéllel 8 méter magasba fellőve, 144 métert siklott az akkori felsővégi legelőn, a mai repülőtéren.

Nattán István is többször felrepült a Csaba vezérrel, amely országos hírnevet szerzett és Békéscsaba büszkesége lett. A háború után Nattán nagy lelkesedéssel kapcsolódott be a csabai vitorlázórepülő élet újbóli beindításába. Személyét tisztelet övezte, ezért is választották meg 1946-ban a Békés Vármegyei Repülő Egyesület elnökévé. Később munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott a repülés területén tevékenykedni. 

 

Fotó:Balog Zsolt/Behir.hu

 

Borpatakiné Nattán Mária, Nattán István lánya a megemlékezésen elmondta, hogy büszke édesapja munkásságára és örömmel gondol vissza gyermekkorára.

A rendezvényen közreműködött a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola fúvós kvintettje. 

Fotó:Balog Zsolt/Behir.hu

További programok »

FEL