Naomi Devil Retrospektív című kiállítása a Csabagyöngyében – galériával

2021. október 19. 11:33 | Csiffáry Zsuzsanna

Az Őszi Művészeti Hetek részeként nyílt meg Ördög Noémi, művésznevén Naomi Devil kiállítása a Csabagyöngye Kulturális Központban. A Bécsben és Budapesten alkotó képzőművész számos rangos európai tárlatot tudhat magáénak, a Műcsarnok és a Modem után pedig már Békéscsabán is láthatóak alkotásai egy kiállítás keretében, mely egyben visszatekintés, ezért is lett a címe: Retrospektív. A tárlatról Mitykó György a Csabagyöngye kiállításszervezője adott információt.

Mitykó György, a Csabagyöngye Kulturális Központ kiállításszervezője elmondta, hogy a kiállítás egyes művei előtt olyan érzésünk lehet, mintha a Rijksmuseum holland aranykort bemutató gyűjteményének darabjai transzformálódtak volna ide egy meghökkentő csavar után, amitől a képek úgy válnak maivá, hogy megőrzik eredeti szépségük eszenciáját. A művész a barokk és manierista esztétikát keveri a pop art-tal és a szürrealizmussal. A három testőr, Athos, Porthos és Aramis lézerkardot ragadva védi a kiállítás látogatóit, s ünnepli a barokk és a szürrealizmus találkozásának ördögi diadalát, míg a fogyasztási szokásainkra reflektáló Kísértés sorozat gyümölcsei a pop art lüktetésével égnek be retinánkba. Ezen gyümölcsök valóságfeletti szépsége olyan pszichedelikus vonzerővel bír, melyhez képest talán még a Tudás fájának gyümölcse is importképtelen portéka lenne.

Novák Attila megnyitóbeszédét Shakespeare Ahogy tetszik című darabjából vett idézettel kezdte: „Színház az egész világ, És színész benne minden férfi és nő: Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében.” A képzőművész-vizuálpedagógus Naomi Devil kiállítását rendkívüli alapossággal és szaktudással megkomponált színháznak titulálta, mellyel kiválóan megszólítja a közönséget. Számos művön visszaköszön a művész képmása, aki a nőiség megélésére is zseniálisan használja az ecsetet és vásznat. Az amerikai fotóművész, Cindy Sherman volt az első, aki különféle női szerepekbe bújt alkotásaiban, és Noémi előtt is többen használták ezt művészetükben, így mindez nem ismeretlen a képzőművészet világában, azonban az ehhez kapcsolódó brandépítésben Naomi Devil példát statuál mindannyiunk számára. 

Ördög Noémi a Bécsi Szépművészeti Akadémia festő szakán végzett, majd a Bécsi Iparművészeti Egyetemen szerzett alkalmazott grafikából másoddiplomát. Utóbbi mellett négy éven át építészetet is tanult a Bécsi Műszaki Egyetemen, a festészetébe beépülő logika pedig matemaikai tehetségének köszönhető, mely által mondanivalója még a súlyosabb barokk kompozíciókban is letisztultan manifesztálódik.

A művész a bécsi Künstlerhaus tagja, 2017-ben az Osztrák Vizuális Művészek Szakmai Szövetsége (Berufsvereinigung der bildenden Künstler Österreichs) szakmai díjjal ismerte el munkásságát, művei számos magángyűjteményt gazdagítanak, tavaly pedig a New York-i székhelyű eeboo puzzle formájában hozta forgalomba egyik festményét az Amerikai Egyesült Államokban.

A kiállítás egyszerre két kiállítótérben, a földszinti Kerengőben és az első emeleti Artériumban tekinthető meg 2021. november 19-ig.

Galéria

További programok »

FEL