Megnyílt az V. Újkígyósi Művésztelep kiállítása a Csabagyöngyében

2021. november 24. 08:45 | Vincze Attila

Kontraszt címmel nyílt kiállítás az V. Újkígyósi Művésztelep alkotásaiból kedden a Csabagyöngye Kulturális Központban. A változatos technikákat és stílusokat felvonultató tárlat az év végéig tekinthető meg.

Az eseményen köszöntőt mondott Mitykó György, a Csabagyöngye Kulturális Központ kiállításszervezője. Elmondta, hogy a kulturális intézmény immár harmadik alkalommal ad otthont az Újkígyósi Művésztelep alkotásainak. A tárlaton a látogatók 26 művész munkáját tekinthetik meg. 

Mitykó György kiállításszervező köszöntőjében a játék képzőművészeti szerepéről beszélt. A játék és individuum hiánya a platóni mimézist károssá és lélektelenné tette, míg az arisztotelészi valóság utánzás teret adott a művésznek saját maga megjelenítésére. Az arisztoteliánus mimézisben jelent meg a játék, mely meghatározta a felvilágosodás esztétikáját, így a modern művészet alapjává vált. A művészet vizuális kísérlet, az új keresése, "alkalmazott játék" - fogalmazott a kiállításszervező.

Horváth-Gazsó Adrienn a művésztelep létrejöttéről osztott meg gondolatokat, majd bemutatta a kiállító művészeket. A művésztanár elmondta, hogy a 2014-ben létrejött művésztelepen az elmúlt öt alkalommal 113 képzőművész vett részt. A kontraszt átvitt értelemben szembetűnő különbség, éles, erősen kifejeződő, jól szembetűnő ellentét. De lehet szó kontrasztról színellentétekben, megvilágítási különbségekben, vagyis a képző-, és iparművészeti fogalomtárban a kontrasztok építő jellegűek lehetnek egy-egy alkotási folyamatban - fogalmazott.

A kiállítást Horváth-Gazsó Adrienn művésztanár nyitotta meg. Kiemelte, hogy idén már ötödik alkalommal rendezték meg az Újkígyósi Művésztelepet. Mint mondta: ilyenkor a helyi művészek egy hét alatt egy adott témában együtt alkotnak, és ennek a folyamatnak az eredménye a kiállítási anyag. Az elmúlt években jellemzően mindig egy-egy adott témát dolgoztak fel az alkotók, de azon belül saját maguk választhatták meg a technikát és az anyagot. Idén viszont nem volt konkrét téma, hanem arra kérték a művészeket, hogy nyugodtan kísérletezzenek. Nem véletlenül lett Kontraszt a tárlat címe, hiszen az alkotók között mind technikailag, mind életkorban nagy különbségek voltak. 

– Nagyon különböző helyekről érkeztünk, nagyon különböző impressziókkal, különböző technikai tudással, tehát ez önmagában adott egy kontrasztot, azonban egy olyan egységes anyagot sikerült létrehoznunk a kiállításra, ami abszolút megállja a helyét ebben a témakörben – zárta gondolatait a művész. 

A Kontraszt című kiállítás az év végéig biztosan megtekinthető a Csabagyöngye Kerengő kiállítóterében, de a szervezők szerint még január első napjaiban is találkozhatnak az érdeklődők a helyszínen az Újkígyósi Művésztelep alkotásaival.

Galéria

További programok »

FEL