Nagyszabású tervek: Szakemberek otthona és ifjúsági garzonok Békéscsabán

Békéscsabán számos, nemzetközi szinten is jegyzett piacvezető vállalat működik, amelyek jelentős szerepet vállalnak a helyi és az országos gazdasági életben is. Ezek a cégek folyamatosan fejlesztéseket hajtanak végre, munkahelyeket teremtenek. A munkaerőhiány egyes ágazatokban már térségünkben is érzékelhető, ezt képzéssel, illetve a szakképzett munkaerő itt tartásával és térségünkbe vonzásával igyekszik enyhíteni az önkormányzat, együttműködve a cégekkel.

Herczeg Tamás, Békéscsaba szociális tanácsnoka a Modern Városok Program (MVP) keretében a polgármesteri hivatal munkatársaival dolgozott ki előterjesztést a felmerült probléma megoldására. Eszerint a szakembereknek és a fiataloknak lehetne kialakítani új lakásokat a volt Ruhaipari szakközépiskola épületének felújításával, illetve a Fövenyes utcai ifjúsági garzonház bővítésével.

 

 

Felújítanák a volt Ruhaipari szakközépiskola épületét

 

 

– A vállalkozások szakemberigényének biztosítása, illetve a fiatalok életkezdésének segítése érdekében törekszünk a lakásállomány fejlesztésére, bővítésére. A 2015-2020-ra elfogadott Lakáskoncepcióban a meglévőkön túl további 9 lakást minősítettünk át ifjúsági garzonná, piaci alapon bérelhető lakásokat jelöltünk ki, növeltük a költségelvű bérlakások számát, és a gazdasági élet meghatározó szereplői részére bérlőkijelölési jogot biztosítottunk 14 lakásban. A Modern Városok Program segítségével ezeket a lehetőségeket tovább szeretnénk bővíteni – tájékoztatott Herczeg Tamás. A tanácsnok hozzátette: az MVP keretében szeretné megvalósítani a város a Szakemberek otthona programot, amelynek egyik pillére a volt Ruhaipari szakközépiskola épületének felújítása, a másik pillére pedig a Fövenyes utcai ifjúsági garzonház második ütemének megépítése.

A volt Ruhaipari szakközépiskola épülete az önkormányzat tulajdonában van, hosszú évek óta üresen áll. A város eddig nem talált megfelelő megoldást az épület hasznosítására. Ha minden jól megy, ennek a sorsa is megoldódhat, ráadásul a volt iskola környezete is megszépülhet.

A vasbeton szerkezetű kétemeletes panelépület két szárnyából áll, ebből az egyik eleve kollégiumként funkcionált, míg a másik oktatási célokat szolgált. Mint azt Herczeg Tamás elmondta, a kollégiumi részben 24 kisebb méretű, 35-40 négyzetméteres lakást lehet kialakítani, a volt előadóteremben 10 ugyancsak 35-40 négyzetméteres lakás alakítható ki, míg az oktatási épületben 26 közepes méretű, 45-50 négyzetméteres, igényesebb kivitelezésű lakás lehet. A volt kollégiumi és oktatási szárny esetében érdemes megvizsgálni a tetőtér-beépítés lehetőségét is.

– Egyre rosszabb állapotú, használaton kívüli épületet lehet felújítani, megmenteni a beruházással. Évek óta keressük a megoldást, hogy a volt ruhaiparinak megfelelő funkciót találjunk, de befektetői érdeklődés és anyagi lehetőségek híján eddig nem sikerült az egykor szebb napokat látott épület rendbe hozása – jegyezte meg Herczeg Tamás.

A tanácsnok kiemelte, hogy a felújításhoz szükséges az épület teljes energetikai korszerűsítése, akadálymentesítése, és fontos az is, hogy a kialakított lakások méltó környezetet biztosítsanak a szakképzett munkaerő helyben tartásához. Az épületnek és környezetének teljes körű fejlesztése a polgármesteri hivatal munkatársainak számításai szerin bruttó mintegy 1,7 milliárd forintból oldható meg az MVP keretében (a pontos költség a tervek elkészítése után derül ki).

 

Bővülne a Fövenyes utcai ifjúsági garzonház

 

A Fövenyes utcai ifjúsági garzonházban 33 lakás található, ezek átlagos alapterülete 40 négyzetméter, egy újabb, hasonló lakásszámmal rendelkező garzon kialakítása a terv.

A Fövenyes utcai garzonház egy második ütemmel bővülne

– A telek nyugati részén van a csapadékvíz-elvezető csatorna, az új épületet ebbe az irányba lehetne megépíteni. Az új résznek megjelenésében illeszkednie kell a Vukovich Miklós, néhai városi főépítész tervei alapján készült Felkelő nap házához. Azonban figyelembe kell venni azt is, hogy azóta szigorodtak az energetikai követelmények, a megújuló energia felhasználásával is számolni kell. Az ifjúsági garzonokra tavaly éppen négyszer annyi pályázat érkezett, mint ahány lakás odaítélésére lehetőség volt, ezért is szükséges a beruházás – tájékoztatott Herczeg Tamás, aki hozzátette, hogy a garzonház mellé parkoló és a parkolóhoz vezető utak kialakítását is tervezik.

A Fövenyes utca garzonház második ütemének megvalósítása a tervek szerint bruttó 670 millió forintba kerülne, az ehhez köthető infrastrukturális fejlesztések – telekalakítás, gyalogos felületek kiépítése, csapadékvíz-hálózat, közvilágítás, megújuló energia beépítése – pedig bruttó 254 millió forintba a teljes költség tehát bruttó 924 millió forintra tehető.

 

Herczeg Tamás előterjesztését elfogadta a Modern Városok Program munkacsoport

 

–  Az elmúlt hetekben elkezdtük az egyeztetéseket az MVP-ért felelős tárca nélküli miniszterrel, innen kezdve a döntés a kormányzat kezében van. Ha sikerül a támogatás elnyerése, két-három éven belül, önkormányzati saját erő igénybevétele nélkül olyan fejlesztést tudunk megvalósítani, ami növelheti a város megtartóerejét és a Békés megyében élő fiatalok, munkát kereső szakemberek számára is vonzó lehetőséget kínál – mondta végezetül Herczeg Tamás.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,