Lezárul a Modern Városok Program: Folynak az egyeztetések a fejlesztésekről

2023. november 16. 17:50 | Vincze Attila

Nemrégiben jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy lezárul a Modern Városok Program. Békéscsabán már eddig is számos meghatározó beruházás jött létre a programnak köszönhetően, a városvezetés pedig azt reméli, hogy 2025-ig több tervezett fejlesztés befejezéséről is meg tud állapodni a kormánnyal.

M44-es gyorsforgalmi út, új térségi vásártér, sportcsarnok felújítás és napelempark. Csak néhány nagy volumenű beruházás, melyek a Modern Városok Programnak köszönhetően jöttek létre az elmúlt években Békéscsabán. Ebből a forrásból épült meg továbbá a Wenckheim-kerékpárút, így lett új otthona a Napsugár Bábszínháznak, szépült meg a Munkácsy Emlékház, valamint épült ki a smart közvilágítási rendszer is a városban. Emellett elkészült az új Kórház utcai híd, illetve folyamatban van a Deák és a József Attila utcákat összekötő átkelő építése is.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kérdésünkre elmondta: optimista, mert a megjelent rendelet alapján látszik, hogy nincsenek lezárva a tervezett csabai projektek, a szakminisztériumokkal a következő hónapokban azon dolgoznak majd, hogy idővel létrejöhessenek a tervezett beruházások. 

– Valamennyi projektünk kapcsán elmondható, hogy nincs lezárva, hanem további szakmai felülvizsgálat zajlik, ennek kapcsán szeretnénk hangsúlyozni a döntéshozók felé azt, hogy a városnak ezekre a fejlesztésekre szüksége van. Nagyon remélem, hogy a felülvizsgálat azt fogja eredményezni, hogyha nem is minden projektünk esetében azonnal, de a kormány partnere marad a városnak, és legalább még jónéhány fejlesztést az elkövetkezendő időben el tudunk kezdeni és be tudunk fejezni – fogalmazott.

A városvezető kiemelt fontosságúnak nevezte a reptér fejlesztésének ügyét, valamint egy mezőgazdasági feldolgozó üzem létrehozását a továbbiakban.

A térség országgyűlési képviselője a 7.TV Aktuális című műsorában a témával kapcsolatban nemrégiben elmondta, hogy több projekthez is többletforrást igényelnek a kormánytól. Herczeg Tamás példaként említette az Építők útjának befejezését, a Munkácsy Mihály Múzeum homlokzatának felújítását, az ipari területek megközelítéséhez a kerékpárút építést, illetve a geotermikus energiát felhasználó beruházás befejezéséhez szükséges plusz támogatást.

– Most a kormányzat úgy döntött, hogy három határidővel, 2023. év végi, 2024. júliusi, illetve 2025. augusztus 25-i határidővel áttekinti és lezárja ezeket a nagy fejlesztési csomagokat azzal a kikötéssel, hogy ahol szükséges többletforrás, ott biztosítja ezt, amennyiben indokolt – emelte ki.

A képviselő hozzátette, tárgyalásban van a Miniszterelnökséggel, valamint azokkal a szakminisztériumokkal, akik a program lezárásával foglalkoznak. Herczeg Tamás azt reméli, hogy sikerül a lehető legtöbb elérhető forrást megszerezni a város számára.

További programok »

FEL