Apraja-naggya kivonult a kilencedik Szent Iván Éji Vigadalomra

2024. június 22. 21:18 | Csiffáry Zsuzsanna

Az év legrövidebb éjszakáján a közmondás szerint bármi megtörténhet, és kívánságaink teljesülhetnek. Mindenesetre Békéscsabán a kilencedik Szent Iván Éji vigadalmon számos lehetőség közül válogathattak a kilátogatók. Az érdeklődők a népi kultúra elemeivel találkozhattak: volt zenés-táncos bemutató, máglyagyújtás, tűzugrás, kézműveskedés, csillámtetkó és sok-sok játék is. A programot a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezte.

Még fényes nappal elkezdődött a vigalom Békéscsaba főterén. A Szent István tér megtelt kézműves standokkal, ahol foglalkozások, szövés, fonás és különböző ügyességi játékok várták a kilátogatókat. A legkisebbek sok érdekes, népi jellegű játékot kipróbálhattak, míg másoknak lehetőségük volt régi, népi mesterségeket megismerni, sőt, népművészeti termékeket is vásárolhattak. A szervezők szerint a Szent Iván Éji Vigalom egy összművészeti produkció, amelyen a népi kultúra szinte valamennyi eleme megmutatkozik, például a népzene, néptánc, kézművesség és népi játékok. 

 

Galéria

 

Mint ahogy azt a fenti sorokból sejteni lehetett, nem maradt el a mesemondás, amelyben Soós Emőke, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház művésze volt a szervezők segítségére, illetve a régimódi játszóház is tartogatott érdekességeket. 

Június 21. a nyári napforduló napja. Ilyenkor legrövidebb az éjszaka, a nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A világ minden táján megünneplik ezt a napot. Mind a pogány, mind a keresztény kultúrkörben jelentős ünnep, noha a keresztény hagyomány június 24-én Keresztelő Szent Jánosra, Jézus megkeresztelőjére emlékszik. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület mindig 21-e előtt szervezi meg az eseményt, amely ezúttal egy nappal később valósult meg. 

 

Galéria

 

Az emberek ilyenkor a sötétséget elűzve és a fényt várva ünnepelnek, és a tűzugrás ezt szimbolizálja. Mlinár Pál, a Balassi Közalapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kézműves és zenés programok mellett a fellépő táncegyüttesek nem előadással készültek, hanem interaktív táncra hívták a jelenlévőket, mint ahogy fogalmazott: "közös megtáncoltatásra invitáltak mindenkit". 

A Balassi Táncegyüttes, Hétpróbás Néptánciskola, a Balkán Táncegyüttes, a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes, a Tabán és ifjú Tabán Táncegyüttes táncosai feleltek a vidám hangulatért. Úgy is mondhatnánk, általuk senki nem "úszta meg szárazon". 

A Gyöngygallér Énekegyüttes Szent Iván éji dalokkal készült a nagyközönség számára, amelyhez bárki csatlakozhatott, vagyis az énekesek előtt táborozók papírról olvashatták a dalszövegket és énekeltek közösen.

– Rendkívül nagy öröm számomra, hogy nagymama és unokája, illetve mindenféle korosztály olvasta a dalszövegeket és együtt énekeltek ismerősök, idegenek. A tűzgyújtás tulajdonképpen a Szent Iván éjhez kapcsolódik. Ez egy szokás: meggyújtják a nagy tüzet, amelyet a szerelmesek átugorhatnak, ezzel örökre egymáshoz kapcsolják egymást – emelte ki Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. 

 

Galéria

 

Pál Miklósné hozzátette, hogy a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségével és a Balassi Közalapítvánnyal, Békés Megye Népművészetéért Alapítvánnyal, Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesülettel karöltve szervezték meg a rendezvényt, immár kilencedjére. 

Végül este nyolc óra 10 perckor hivatalosan meggyújtották a tüzet a téren, amit Gyöngygallér Énekegyüttes és a Suttyomba Zenekar zenei kísérete egészített ki. Az esemény közel kétezer embert mozgatott meg Békéscsaba főterén.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
2024. július 22. 12:15
FEL