Műtermi morzsák - Szegyások munkáiból nyílt kiállítás a Csabagyöngyében

2021. július 30. 13:53 | Csiffáry Zsuzsanna

Nemrégiben kiállítás nyílt a Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium művészeti tagozatán tanuló diákok műveiből a Csabagyöngye Kulturális Központban. A járvánnyal való megküzdés szülte kényszerhelyzetben sem szűnt meg a diákok pallérozása, ahogyan arról a kiállítás is tanúskodik.

Műtermi morzsák címmel nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban. A rendhagyó tanévben a digitális munkarend lényegesen nagyobb önálló feladatvégzést igényelt, de a jó szaktanári vezetés ezen is átsegítette a diákokat. A tárlatról Mitykó György, a Csabagyöngye Kulturális Központ kiállításszervezője adott bővebb információt. 

 – A kiállítás törzsanyaga a 10. és 11. osztályosok 60 órás nyári gyakorlatán készült. A diákok ebben a két hétben egy alkotótáborban vettek részt, amely az évközi tananyaghoz kapcsolódva az önnön kreativitás kifejezéséhez és megéléséhez nyújtott intenzív alkotási lehetőséget. A téma a pont és a konstruktivizmus. Mit jelenthet egy pont? Hogyan terjeszthető ki a térben? Mit lehet vele elmondani? Ugyanezen kérdéseket feltehetjük egy vonalra is. Úgy tartják, hogy annál tehetségesebb valaki, minél kevesebb vonallal képes kifejezni valamit  – fogalmazott a szervező. 

"Amit megoldhatsz két formából, ne oldj meg háromból", szól Fajó János intelme és ars poeticája. Többek között Fajó inspirálta műveket is megtekinthetnek a tárlat látogatói, sőt az egyik diák, Zolnai Katalin egyfajta nemzeti konstruktivizmust is papírra vetett, melyben a nemzeti függetlenség és szabadság fontosságát jelenítette meg.

– A fajói minimalista op-art és konstruktív művészet digitalizált formában is megjelenik a diákok feldolgozásában, egy animáció keretén belül. A kiállításon folyamatosan megtekinthetőek azok az animációs kisfilmek, amelyek készítése először szerepelt a nyári gyakorlat anyagában. A grafika szerves része az animáció, ezért olyan animációkat készítettek a diákok, melyek egy fekete pontból kiindulva nyerik el térbeli kiterjedésüket  – tette hozzá Mitykó György. 

A Csabagyöngye Kulturális Központ munkatársa azt is elmondta stábunknak, hogy a legősibb grafikai sokszorosítás, a fadúcot használó fametszet kiváltására 1895 után vezettek be új módszert, a linóleummetszetet, melyben lenolaj (latinul linum oleum) és parafa keverékéből álló linóleumlap szolgál dúc gyanánt. Ennek a máig közkedvelt magasnyomású technikának a készítését is elsajátítják a művészeti tagozat diákjai, a kiállításon pedig több linóleummetszet látható, melyek közös jellemzője a finom vonalvezetés, a vonalritmusok letisztultsága és az ezek eredményeképp megjelenő légies szépség. A metszeteken az iskola kertje mellett visszaköszön a biológiai sokszínűség, az élő rendszerek törékenysége és az egységben való gondolkodás. A biodiverzitás ábrázolásában figyelemreméltó, hogy a diákok látják a kapcsolatokat, hiszen nemcsak a növényeket mintázó textúrák kapcsolódnak a képen, hanem jelzik, hogy a fiatalok megértik az összefüggéseket.

A fotó szakosok a vizuális képet lebontva, megvágva, majd összeillesztve hozták létre montázsaikat, mely folyamat a művészi alkotás folyamatának fotográfiára hangolása. Minden képzőművészeti produktum úgy készül, hogy először lebontja magában a művész a látott vizuális képet, majd saját individuumát, világképét beépítve az alkotóelemekbe hozza létre művét.

A valós feladatmegoldásra készíti fel a diákokat az alkalmazott grafika és digitális grafika együttes alkalmazása, mely a fóbiák ihlette vizsgamunkákban jelenik meg. Alkalmazott grafikai feladat a termékek csomagolásán megjelenő információk művészi formába öntése és vizuális megjelenítése, mely sikerre vagy épp bukásra ítélhet egy terméket. A kiállításon néhány sör címketerv is látható a diákok munkáiból.

A képzőművészetben a nagy múltú időtlen technikák mellett egyre nagyobb a digitalizáció térnyerése, mely különösen az iparművészeti szellemiségű alkalmazott művészetben érhető tetten. A művészet történetében most először fordul elő, hogy egy műalkotás nem pusztán attól lehet kortárs, hogy az adott kor reflexióit tartalmazza, hanem a készítés módja, a digitális technika és az általa nyújtott lehetőségek is azzá tehetik.

A tehetséggondozás nehéz és felelősségteljes feladat, melyet a művészeti tagozat szaktanárai a pandémia alatt is összehangoltan, legjobb tudásuk szerint hajtottak végre a diákok szellemének építéséért. Tették mindezt úgy, hogy a kötelező tananyag oktatása mellett egy új kiállítási anyag is elkészülhetett.

A tárlat augusztus 22-ig tekinthető meg a Csabagyöngye Kulturális Központ földszintjén.

 

Galéria

 

További programok »

FEL