Munkácsy a gyökereit mindig nagyon fontosnak tartotta

2022. február 18. 15:42 | Csiffáry Zsuzsanna

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében február 18-án, a festőóriás születésének 178. évfordulója alkalmából. Az eseményen Nagy Ferenc alpolgármester a megyeszékhely jelmondatát emelte ki: Békéscsaba Munkácsy városa.

A megemlékezésen Nagy Ferenc alpolgármester idézte fel Munkácsy Mihály életútját. Munkácsy 1844. február 20-án született Munkácson Lieb Leó Mihály és Reök Cecília gyermekeként. 1850-ben előbb édesanyja, majd apja is meghalt, így 1851-ben Békéscsabára került Reök Istvánhoz, anyai nagybátyjához. Asztalos-inasnak tanult, majd Aradra ment, de betegsége miatt kénytelen volt visszatérni nagybátyjához. Gyulán Szamossy Elek tanítványa lett, majd visszatérve Békéscsabára megfestette első olajképét, a Levélolvasást. Innen indult és a folyamatos tanulásnak, kiemelkedő tehetségének köszönhetően vált világhírű festővé.

– Ő a legismertebb magyar festőművész. A XIX. században elért sikereit, akkori világhírét máig sem sikerült túlszárnyalnia egyetlen magyar festőnek sem. Életműve, meghatározó képei ma is ellenállhatatlan vonzerőt jelentenek a közönség számára. Békéscsaba múzeuma 1951 óta viselő az ő nevét, emlékháza van, Munkácsy a város díszpolgára, a nevével büszkélkedő kulturális negyed épül – fogalmazott Nagy Ferenc, kiemelve, hogy Békéscsaba Munkácsy városa. 

 

Nagy Ferenc alpolgármester köszöntőt mond a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében.

Nagy Ferenc alpolgármester köszöntőt mond a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében.

 

A Munkácsy-kultuszt a város folyamatosan igyekszik erősíteni. Ezt példázza a Modern Városok Program támogatásával megvalósuló Munkácsy-negyed is.

– Munkácsy a gyökereit mindig nagyon fontosnak tartotta. Ápolta a régi kapcsolatokat, merített is ebből. Az Ásító inas például békéscsabai ihletésű, sajnos nincs a birtokunkban, de nagyon reméljük, hogy egyszer talán majd idekerül. Munkácsy örökségét ápolnunk kell, meg kell tanítanunk ezt az új nemzedéknek is. Meg kell mutatnunk azokat a helyeket Békéscsabán, ahol ő járt, élt és alkotott – mondta Bácsmegi Gábor, hozzátéve, hogy a Munkácsy-negyed erre is alkalmas lesz.

 

Dr. Bácsmegi Gábor Munkácsy Mihály életútjáról is beszélt a koszorúzáson.

 

További programok »

Kultúra

Jövő héten indul a Jankay Art Apartman program

Jankay Art Apartman elnevezéssel indul az ország első képzőművészeti tehetségfeltáró programja augusztus 25-én, Békéscsabán. A művészetek kedvelői a workshopokkal színesített, négy napon át tartó programon ismerhetik meg a meghívott fiatal alkotóművészeket, este pedig bemutatkozó vetítéseket nézhetnek meg az Árpád sor 2. szám alatt.
2022. augusztus 12. 18:46
FEL