Munkabalesetben elhunyt vagy megrokkant munkavállalókról emlékeztek meg

2018. április 27. 13:52 | Papp Ádám Sándor

A Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hatodik alkalommal hívta életre Békéscsabán a munkabalesetben elhunyt vagy megrokkant munkavállalók emléknapját.

 

 

Magyarországon 2012-ben egy Kormányhatározat alapján a Kormány április 28-át a munkabalesetben elhunyt vagy megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította. Ebből az alkalomból pénteken a Békés Megyei Kormányhivatal a munkavédelem társadalmi fontosságára, a tájékoztatásra, valamint a tanácsadás kiemelt szerepére kívánta felhívni a figyelmet. Annak érdekében, hogy az ismerethiány, a biztonságtudat és a felelősségtudat hiánya ne vezessen munkában szerzett megbetegedésekhez, valamint balesetekhez. A munkaerő-piaci szereplőknek és a hatósági munkát végzőknek egymással együttműködve kell erőfeszítéseket tenni a munkavédelemmel kapcsolatos tudatosság fejlesztésének terén – fogalmazott dr. Burai Mihály, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal hivatalvezető helyettese.

Sima Ferenc, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztály Munkabiztonsági Osztályának osztályvezetője a megelőzés jelentőségéről, építőipari tapasztalatokról tartott előadást. A szakember hangoztatta: 2013-ban országosan 17 222-en sérültek meg munkavégzés közben, még ez az adat 2017-ben 23 387 ember volt. Mint mondta: a munkabalesetek terén negatív tendencia kezd kialakulni.

 

A munkabalesetekről készült statisztika 2013 és 2017 között.

 

Békés megyei adatok

 

Az elmúlt évben Békés megyében összesen 619 fő munkavállalóval történt munkabaleset. Az említett munkabalesetekben 1 fő halt meg, 10-en pedig súlyos sérülést szenvedtek. A legtöbb munkabaleset a 35 és 54 év közötti korosztály érintette, amely az összes baleset 50,1 százalékát teszi ki. A 18 és 34 év közötti munkavállalók munkabalesetének aránya meghaladta a 29 százalékot. A nemek szerinti megoszlás tekintetében a statisztikai mutatók alapján a munkabalesetek nagyobb számban fordulnak elő a férfiak körében. Ez az arány Békés megyében 61,2 százalék.

 

Az öt nemzetgazdasági ágazat. Fotó: Ujházi György

 

2017 – ben az alábbi öt nemzetgazdasági ágazat területén fordult elő a legnagyobb számban munkabaleset:

- Feldolgozóipar (kivéve: gépipar) : 4217

- Mezőgazdaság : 654

- Gépipar : 4796

- Építőipar: 816

- Egészségügyi, szociális ellátás: 1602

Összes ágazat (a felsoroltak, valamint további területek) : 23387

 

1990 és 2016 között történt munkabalesetben megsérült és elhunyt munkavállalók száma. Fotó: mti.hu

 

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL