Mesterképzésre készülnek a villanyszerelők Békéscsabán

2022. augusztus 27. 13:22 | Papp Ádám Sándor

Több évtizedes hagyomány, hogy mesterképzést indít a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Békéscsabán. A villanyszerelő szakma júniusban elindított mesterképzésében ezúttal hat fő vesz részt.

A BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium ad otthont a villanyszerelő mesterképzés elméleti és gyakorlati oktatásának. Szombaton délelőtt a 7.Tv stábja betekintést nyert abba, hogy hogyan telik a körül-belül 140 óra gyakorlati képzés. Látogatásunkkor a jelentkezők egy komplett tervrajz alapján végzték el a világításvezérléses feladatot. A kapcsolási rajz alapján láthatták, hogyan kell működnie a vezérlésnek, amelyet ha összeállítanak, áram alá helyeznek. Ezt követően következik a folytonosságvizsgálat és az érintésvédelem ellenőrzése. A gyakorlati oktatást vezető villanyszerelő mester elmondta: olyan feladatokat végeznek, amelyekkel a jelentkezők a mestervizsgán találkoznak majd.

– Legfőképpen frissítenünk kell az információkat. Az órákon végig szoktunk menni a szakma teljes palettáján, egészen az alapkapcsolásoktól, amely számukra már rutin, de érdemes feleleveníteni ahhoz, hogy tovább adják ezt a tudást a tanulóknak. A mesterképzésre jelentkezők ugyanis arra vállalkoztak, hogy szakmunkás tanulókat fognak okítani – emelte ki Papp János

Provics János három évtizede dolgozik villanyszerelőként. Elmondása alapján folyamatosan képzi magát és próbálja a szakma újdonságait is elsajátítani.

– Kihívásként tekintek arra, hogy megszerezzem a mesteri titulust. Továbbá soha nem lehet tudni, hogy a jövőben mit hoz az élet. A tanulókkal való foglalkozáshoz alapkövetelmény, hogy meglegyen a mestervégzettség, ezért jelentkeztem a képzésre – emelte ki a Provics jános. 

A hat jelentkező ősszel vesz részt a mestervizsgán, amely három részből áll. Az írásbelit az interaktív vizsgarész váltja fel, amely hasonlóan épül fel a kresz vizsga feladatsorához, továbbá a vizsgázóknak gyakorlatban és szóban kell megfelelniük, hogy átvehessék mesterdiplomájukat.

További programok »

FEL