A felnőttképzés segítése a célja az Andragógiai Nyári Akadémia fórumnak

2022. június 23. 14:40 | Papp Ádám Sándor

Nyolcadik alkalommal rendezték meg ezúttal Békéscsabán az Andragógiai Nyári Akadémia című szakmai fórumot csütörtökön. A program célja a felnőttképzésben dolgozók ismereteinek megújítása, bővítése.

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának Békés Megyei Tudományos Testülete és a Magyar Pedagógiai Társaság Békés Megyei Tagozata idén nyolcadik alkalommal hívta életre az Andragógiai Nyár Akadémia című szakmai fórumot. A 2014-ben útjára indított kezdeményezést a megye különböző helyszínein rendezik meg azzal a céllal, hogy a felnőttképzésben dolgozók megosszák egymással tapasztalataikat. 

– Az a cél az andragógiával, vagyis a felnőttképzéssel, hogy azok akik régebben végeztek mondják el mivel foglalkoznak, hogy mindenki megújítsa a saját szakját.  Én több, mint 50 éve vagyok tanár és 29 éve vagyok itt Békéscsabán, de mindig rácsodálkozok, hogy vannak olyan új dolgok, amelyeket a korábbi, fiatalabb tanítványaimtól kérdezek meg. A cél a folyamatos tanulás, információcsere és a tudás frissítése – fogalmazott Dr. Micheller Magdolna, professor emerita. 

Az eseményen elsőként a Kodolányi János Egyetem egyetemi docense, dr. Malatyinszki Szilárd tartott előadást a "Digitalizáció hatása a nevelési, oktatási tevékenységre" címmel.

– A fórum célja, hogy a felnőttképzés módszertanaival, aktuális jogszabályi információkkal felvértezzük a felnőttképzésben dolgozókat, oktatókat. Összefoglaljuk a jogszabályi háttereket, digitalizációhoz akár más változáshoz kapcsolódó ismereteket, amelyek fontosak és hasznosak ahhoz, hogy felnőtteket tudjunk képezni. Nagyon fontos a mai világban az, hogy a "lifelong learning", vagyis az élethosszig tartó tanulás kapcsán folyamatosan képezzük magunkat és a szakmák változásával tartsuk a lépést. Ehhez akár módszertani, akár felnőttképzők szakmai megújulása szükséges – fogalmazott az egyetemi docens.

A szervezők elmondták, hogy az elmúlt évek visszajelzése alapján hasznosnak bizonyult a fórum, ezért a jövőben is szeretnék minden évben legalább egy alkalommal megrendezni az eseményt.

További programok »

Itthon

FEL