Kerek évfordulókkal indult a tanév az egyházi iskolában

2022. szeptember 1. 12:25 | Papp Ádám Sándor

A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban 1084 diák közül 56 elsős és 116 kilencedikes diák lépte át az intézmény küszöbét csütörtökön. A hagyományok szerint az evangélikus nagytemplomban indították útjára a 2022/2023-as tanévet.

Az iskolai hagyományok szerint az első osztályosok a tizenkettedikesek kezét fogva vonultak be az evangélikus nagytemplomba csütörtökön, kilenc órakor. Miután mindenki elfoglalta a helyét, istentisztelettel kezdődött el a tanévnyitó, ahol  Szente-Réth Katalin iskolalelkész hirdetett igét.

– Legyen kegyelmes hozzánk az Isten, áldjon meg bennünket és ragyogtassa ránk orcáját! Ismerjék meg utadat a földön, szabadításodat a népek között. Magasztaljanak a népek ó Isten, magasztaljon minden nép. Megáld bennünket az Isten, féljék őt mindenütt a földön – idézte az iskolalelkész a 67. Zsoltárt. 

Az intézmény igazgatója arról beszélt, hogy a 30. tanév kezdődik el az iskolában, hozzátéve: 25 éve indult el a művészeti oktatásuk, 10 éves az általános iskola és 75 éves a kollégium. Köveskúti Péter emlékeztetett, hogy 30 évvel ezelőtt 4 osztály indult alig 100 diákkal, ma 34 osztályban, 4 óvodai és 5 kollégiumi csoportban, 8 épületben csaknem 1200 diák tanul. 

– 30 évvel ezelőtt még nem tudhattuk, hogy milyen lesz az iskola, az akkoriban újraindított egyházi és evangélikus oktatás. Azt gondolták az emberek, hogy egy katonás, elit képzés lesz az evangélikus oktatás útja. Ma már azonban látjuk, hogy az oktatási intézmények színesek, közösségi élettel teliek, ahol a legjobb eszközökkel, jó körülmények között tanulhatnak a gyermekek és a fiatalok – emelte ki az igazgató.

Az intézményvezető köszöntötte az első osztályba beiratkozó 56 diákot és a 116 új, kilencedikes gimnazistát is. Az ünnepség végén a hagyományokhoz hűen a kilencedikesek letették az iskola fogadalmát, majd az új pedagógusok is esküt tettek.

További programok »

FEL