Müller Cecília: Újra lesznek egynapos beavatkozások

2021. február 3. 15:15 | Sipos Gábor

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az országos tisztifőorvos jó hírekkel szolgált: véleménye szerint a kedvező járványügyi helyzetet továbbra is sikerül megtartani Magyarországon és bejelentette, hogy a megfelelő védőintézkedések mellett újra indulnak az egynapos beavatkozások az egészségügyi intézményekben.

– Az oltások harmadik szakasza kezdődött meg és zajlik a napokban. A logisztikai tervezés és a mai nap eseményei lehetővé teszik, hogy az otthonukban tartózkodó legidősebb embertársainkat immáron a háziorvosok segítségével védőoltásban részesítjük – utalt Müller Cecília arra, hogy a szakemberek kiszálították a Moderna ellenanyagát a háziorvosokhoz szerdán. A tisztifőorvos kitért arra, hogy a legutóbbi gyógyszerszállítmánnyal a beígérthez képest kevesebb oltóanyagot kapott Magyarország, emiatt türelmet kért azoktól az időskorúaktól, akik a héten nem kerülnek sorra az oltásban. Az oltópontokban is folytatódik az oltás, ezeken a helyszíneken a Pfizer/Biontech vakcináját adják be a regisztrált 80 év felettieknek szombaton és vasárnap. A tervek szerint a héten újabb, mintegy 40 ezer ellenanyagot adnak be a jelentkezőknek.

Müller Cecília bejelentette, hogy újra elindulhatnak az egynapos ellátások az egészségügyi ellátórendszerben. Hangsúlyozta, hogy a megfelelő higiéniás intézkedések mellett teszik ezt lehetővé, így a beavatkozás előtt 72 órával egy PCR tesztet, 24 órával előtte egy antigén tesztet kell elvégeztetni a kezelésre szoruló beteggel.

– Nem szabad elfelejtenünk: annak ellenére, hogy kevesebb beteg fekszik kórházakban, az egészségügyi ellátó személyzet az oltópontokon is teljesít, tehát annyi egynapos ellátás tudnak elő jegyezni, amennyire kapacitása van – nyilatkozta a tisztifőorvos.

Az idősebbek kellő tájékoztatásért a legsűrűbben előforduló kérdésekből egy új tájékoztatót is készítettek, amely itt érhető el.

További programok »

FEL