Müller Cecília: 7 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma egy hét alatt

2020. november 25. 15:03 | Sipos Gábor

A 46. és a 47. héten mért adatok alapján 7 százalékkal csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A koronavírusos betegek 54 százalékban nők, 46 százalékban férfiak.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása alapján az elhunytak átlagéletkora 76 év, a gyógyultak átlagéletkora 40 év. Müller Cecília elmondta, hogy az elmúlt 24 órában elhunytak többségében idős, krónikus betegek voltak. Az elhunytak száma 4114 főre emelkedett a járvány kitörése óta. Az elhunytak között fiatalok és idősek is vannak, de továbbra is jellemző, hogy azokat az időseket veszítik el a koronavírusfertőzés miatt, akik több alapbetegséggel küzdenek. Éppen ezért Müller Cecília kifejtette, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy a járvány terjedését lassítsák.

A középkorosztályban lényegi változás nem történt a 47. héten, ez hat hete – arányait tekintve – nem változik jelentősen. Továbbra is a 40-49 éves korosztály a legfertőzöttebb, közülük több mint 40 ezren kapták el a megbetegedést. A 65 év felüliek mintegy 16 százaléka fertőződött meg, míg a 15 év alatti korosztály 4,1 százaléka koronavírusos.

A gyermekek korosztályában az egy-két évesek körében a legalacsonyabb a fertőzöttségi szám, mindösszesen 141 főnél igazoltak fertőzöttséget. 

– Ahogy nő a gyermekek életkora, úgy nő a fertőzöttek száma is: a 6-9 évesek körében 365 fő fertőzött, a 10-14 éves korosztályban pedig 968 igazolt fertőzött jut 100 ezer azonos korcsoportú gyermekre vetítve – hangsúlyozta Müller Cecília.

Újságírói kérdésre a tisztifőorvos óvatosan kifejtette, hogy még nem látja a járvány tetőzésének időpontját és a további esetleges szigorításokkal kapcsolatban sem nyilatkozott. A kérdések között elhangzott egy, a klasszikus influenza iránti érdeklődés. Müller Cecília kifejtette, hogy már az év 40. hetétől működik az influenzafigyelő szolgálat, de eddig kevés alkalommal tudtak influenza vírust kimutatni a laboratóriumi vizsgálatok során.

Keddtől érvénybe lépett az idősek vásárlási sávja. Ez egy védett idősáv, amikor kifejezetten a 65 év felettieknek biztosítanak lehetőséget a vásárlásra – magyarázta.

További programok »

FEL