Müller Cecília: Javulnak a járványügyi adatok

2021. április 19. 13:11 | Tóth Bianka

Magyarországon az első oltását 3 266 425 fő, tehát minden harmadik állampolgár megkapta. Az egyéni védelmet csak a vakcina felvétele biztosítja, a közösségi védelmet pedig az, ha minél többen rendelkeznek egyéni védettséggel - fogalmazott az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Müller Cecília kiemelte, hogy a héten újabb nagy mennyiségű ellenanyag-szállítmányok érkeznek, melyeket a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál, valamint az oltóbuszokon is használnak majd. A járványügyi adatok enyhén javulnak, 2680 új fertőzöttet regisztráltak, és 200 alá csökkent az elhunytak száma, valamint a kórházban ápoltak száma is enyhén csökkent, de ez a szám továbbra is magas.

Az országos tisztifőorvos örömtelinek nevezte, hogy egyre többen, már több mint 4 millió 280 ezren regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra. 

A nyitás új lépéseként hétfőn megnyithattak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. Ezzel kapcsolatban az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a hétvégén - ahol igényt tartottak rá - megtörtént a honvédség részéről a fertőtlenítő takarítás, máshol az intézmény ezt maga végezte el. Mintegy 200 ezer pedagógus kapta meg három körben, soron kívül a védőoltást. A szülőket arra kérte, hogy csak egészséges gyermekeket engedjenek közösségbe.

Müller Cecília a védettség tekintetében elmondta, hogy az ellenanyag-vizsgálat önmagában félrevezető lehet. Kiemelte, hogy mind az öt Magyarországon alkalmazott oltóanyag hatásos és biztonságos, arra azonban nem áll még rendelkezésre elegendő adat, hogy a védettség időtartamát megállapítsák. Elképzelhetőnek tartja, hogy szükséges lesz valamennyi vakcinából harmadik oltás ahhoz, hogy fenntartsuk a folyamatos védettséget.

Kiss Róbert rendőr alezredes a hétvége intézkedései kapcsán arról számolt be, hogy pénteken Szarvason találtak nyitva egy sörözőt, ahol két vendég tartózkodott, akik szeszes italt fogyasztottak. Az üzemeltetővel szemben közigazgatási hatósági eljárást indítottak és a helyet hat hónapra bezáratták. 

 

További programok »

FEL