Müller Cecília: Gyászos nap után vagyunk

2020. április 7. 17:14 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Egyre kevesebben tartják be a kijárási korlátozás szabályait, főleg a fővárosban, így a főváros gócponttá válhat – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Csak a fővárosban közel 300 esetben intézkedtek a rendőrök kijárási korlátozással összefüggő magatartás szabályszegések miatt hétfőn.

Gyászos nap után vagyunk – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs kedd délelőtti tájékoztatóján. Müller Cecília ismertette, hogy az elmúlt 24 órában 73 fővel 817-re nőtt a koronavírussal igazolt fertőzöttek száma. Jelentősen megemelkedett, 47-re nőtt az elhunytak száma is, miután a fertőzéssel összefüggésben újabb 9, krónikus betegségben szenvedő, magyar állampolgár halt meg – tájékoztatott. Hozzátette: növekedett a gyógyultak száma is, így már 71-en hagyhatták el gyógyultan az egészségügyi intézményeket.

Elmondta: a fertőzöttek több mint 60 százalék a fővárosban és annak agglomerációjában él. Felhívta a figyelmet, hogy fokozottan be kell tartani a kijárási korlátozásra vonatkozó rendszabályokat, ha nem így tesznek, akkor Budapest gócponttá válhat és itt a járvány még súlyos következményeivel kell szembenéznie a lakosságnak. Az országos tisztifőorvos hozzátette: a koronavírus az ország teljes területén jelen van.

Tájékoztatott arról is, hogy újabb hatósági intézkedések végrehajtására utasította az idősotthonok és szociális intézmények fenntartóit. Az újabb intézkedésekről ide kattintva olvashatnak.

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentése nyomán a védekezési alapba 663 millió forint értékű kezdő pénzügyi keretet különítettek el és nyitottak meg. Kiss Róbert továbbá tájékoztatott arról, hogy folyamatosan zajlik az egészségügyi védőeszközök kiszállítása. A kórházparancsnokok kérésére kedden kilenc kórházba szállítottak ki újabb egyéni védőeszközöket: sebészeti maszkokat, speciális orvosi maszkokat, arcpajzsokat.

A rendőralezredes tájékoztatott arról is, hogy folyamatosan emelkedik a hatósági házikaranténnal kapcsolatos szabályszegések száma is. Mind mondta, már 499 esetben tettek feljelentést, 389 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot és 65 főtt részesített a rendőrség figyelmeztetésben.

166-ra emelkedett a járvánnyal összefüggésben a bűncselekmények száma, ebből a rendőrség 38 csalás, 11 járványügyi szabályszegés, 21 közveszéllyel fenyegetés, illetve 44 ügyben rémhírterjesztéssel összefüggésben rendelt el büntetőeljárást. Ezidáig a magyar rendőrség 39 gyanúsítottat hallgatott ki büntetőeljárás keretein belül. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai hétfőn elfogtak egy 33 éves budapesti férfit, illetve egy 30 éves fővárosi nőt, aki az interneten keresztül szájmaszkokat árult, majd a vételár átutalását követően ezeket az igényeket nem elégítette ki, és tízmilliós nagyságrendben károsította meg a magánszemélyeket, a háziorvosokat és gyógyszertárakat is ezeket. A személyeket gyanúsítottként hallgatták ki büntetőeljárásban.

Kiss Róbert újságírói kérdésre elmondta: elsősorban a fővárosban nem tartják be a lakosok a kijárási korlátozás szabályait, ezért hétfőn is jelentős számú rendőri intézkedést kellett foganatosítani kijárási korlátozással összefüggő magatartási szabályszegések ügyében: 273 figyelmeztetést, 11 helyszíni bírságot, illetve 21 feljelentést tettek a rendőrök.

FEL