Müller Cecília: az oltás a fegyver a koronavírus ellen

2021. január 18. 13:08 | Tóth Bianka

Az adatok kedvező tendenciát mutatnak, de nincs ok a lazításra – mondta az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Fontosnak nevezte, hogy oltakozzunk, hiszen ez a hatékony fegyver a járvány kezelésében.

Az elmúlt 24 óra adatai kedvezőek: 1000 alatti, mindössze 875 fő az új begbetegedések száma – kezdte tájékoztatóját Müller Cecília, országos tisztifőorvos. A járványgörbe kedvező tendenciát mutat, a gyógyultak száma meghaladja az aktív fertőzöttekét. Kiemelte ugyanakkor, hogy a koronavírus nem egy egyszerű, felső légúti megbetegedés, komolyan kell venni, hiszen az elhunyt betegek száma továbbra is magas: az elmúlt napon 68 fő vesztette életét. Emlékeztetett, hogy a szív- és érrendszeri, az anyagcsere-betegségek, a daganatok Magyarországon népbetegségnek számítanak, melyek kockázati tényezők a fertőzés tekintetében. Müller Cecília hozzátette: fontos, hogy oltakozzunk, hiszen ez a hatékony fegyver a járvány leküzdésében. Minél többeket beoltanak, annál előbb ki lehet lábalni a járvány e szakaszából.

Folytatódott az egészségügyi dolgozók, a szociális intézményekben lakók és dolgozók oltása a hétvégén. Holnapra elfogy az a vakcina-mennyiség, amely az országba érkezett, ezért fontos, hogy az uniós forrásokon kívül is találjunk forrásokat – hívta fel a figyelmet. Jelenleg a kínai változatot vizsgálják a gyártás helyszínén, utána pedig Oroszorszába utazik a kutatócsoport. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy csak biztonságos és hatásos vakcinákkal oltanak Magyarországon. Továbbá arra kérte a lakosságot, hogy higgyen a magyar szakembereknek, hiszen az ország mindig is elöl járt az oltóanyagok termelésében és alkalmazásában. 

A kínai ellenanyaggal kapcsolatban elmondta, hogy az a teljes vírus elölt, inaktivált változatát tartalmazza. Megbetegedést nem tud okozni. Hasonló vakcinák évtizedek óta ismernek és alkalmaznak sikerrel. Az, hogy valami bevált, hatásos, régi múltra tekint vissza, nem jelenti azt, hogy elavult lenne. Az inlfuenza vagy járványos gyermekbénulás elleni vakcina is ezen elv alapján működik, és ma egyetlen gyermekbénulásban szenvedő betegről sem tudunk az országban - magyarázta.

Müller Cecília elmondta továbbá, hogy kedden újabb adag Pfizer-szállítmány érkezik, összesen 61 tálcával, ami 35 685 fő beoltására lesz elegendő. Azok számára, akik az első oltást megkapták, és az ismétlő oltásuk következik, azoknak az oltóanyag biztosított.

A múlt hétvégén zajlott a gyermvédelemben és szociális alapellátásban dolgozók tesztelése. Összesen 41 fő lett pozitív, ami az érintettek 0,7%-át teszi ki. Ez megnyugtató, hiszen arról tanúskodik, hogy a közösségben kevés olyan személy van, akiről nincs információnk – mondta.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a kutatások jelenlegi állása szerint a védőoltások a mutáns variánsok ellen is védelmet biztosítanak. A koronavírus egy rendkívül mutálódásra hajlamos vírus, több helyen, többféleképpen változhat meg a szerkezete. A jelenlegi tudásunk szerint a vakcina hatékonyságát ez a variáció nem befolyásolja. Aki már védőoltásban részesült, és kialakult az immunitás, nem betegszik meg, de legalábbis nem lesznek szövődmények, így bizonyos, hogy a beoltott kevésbé fogja átadni a betegséget. A jelenleg forgalomban lévő két vakcina várandósság alatt egyik esetben sem adható be, illetve csak akkor nem adható, hogyha kifejezetten valamelyik alkotóelemére allergiás valaki.

A járványügyi adatok alapján a szakemberek egyelőre nem észlelik, hogy megsokszorozná a fertőzöttek számát az új, brit variáns, de számítanunk kell arra, hogy ezek a változatok itt is nagyobb mértékben fognak fertőzni. Eddig 4 főnél fedezte fel a Nemzteti Népegészgésügyi Központ, a Pécsi Tudományegyetem pedig 5 esetben ennek a variánsnak a jelenlétét. 

FEL