MSZP: Törvénytelenül, de elfogadták a „rabszolgatörvényt” - sajtóközlemény

2018. december 13. 10:13 | behir

A Magyar Szocialista Párt Békés Megyei Területi Szövetsége a „rabszolgatörvényt” érintő döntéssel kapcsolatban sajtóközleményt adott ki, amelyet eljuttatott szerkesztőségünkbe is. A közleményt az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

A Magyar Szocialista Párt Békés Megyei Területi Szövetsége felháborodásának adott hangot, hogy a Fideszes országgyűlési többség az ellenzéki pártok, a szakszervezetek és a lakosság túlnyomó többségének véleménye ellenére elfogadta a munkavállalókat sújtó „rabszolgatörvényt”.

A szavazás előtt az MSZP választókerületi szervezetei felszólították a körzetek országgyűlési képviselőit, hogy ne szavazzák meg a törvényjavaslatot. A szerdai szavazás több szempontból is törvénytelen volt, hiszen a képviselők a képviselői kártyával történő azonosítás nélkül, azaz beazonosíthatatlan szavazatokkal fogadták el a törvényt. Annyit tudunk biztosan, hogy a Fidesz frakció százharminchárom tagjából három kivételével szavazták meg. Vajon Herczeg Tamás, Dankó Béla, dr. Kovács József és a felfüggesztett mentelmi jogú Simonka György szavazatával a multik vagy a magyar munkavállalók oldalára állt?

A túlóraszám kétszázötvenről négyszázra emelésével ismét a munkavállalókba rúgott bele a kormányzat, akiknek már ellehetetlenítette a sztrájkhoz való jogát és megvonta a cafeteria jellegű juttatásaikat is. A túlórák számának drasztikus növelése nem lehet jó a munkaerőpiac minden szereplőjének és mivel a munkáltatók örülnek a módosításnak könnyen kitalálható kik lesznek a vesztesei. A 400 órás túlórakeret minden bizonnyal már hatékonyságvesztést, akár egészségügyi problémákat is okozhat a munkavállalóknál. Ha erre kényszerítik a munkavállalókat, akkor garantáltak a széleskörű negatív hatások. Mivel nincs elég munkaerő, lehetővé tették, hogy a meglévőt még többet dolgoztathassák.

Mélyen felháborít bennünket, hogy a Fidesz elengedte a füle mellett a kritikai észrevételeket, érdemben tárgyalni sem volt hajlandó a törvényről és megint a dolgozó emberek feje felett, ez ő rovásukra, a megkérdezésük nélkül, botrányosan és törvénytelenül fogadta el törvényt.

 

Az MSZP Békés Megyei Területi Szövetségének sajtóközleménye

 

FEL