"A békéscsabai felsőoktatás létkérdés a térségünkben"

2016. december 1. 15:36 | behir.hu

Miklós Attila, az MSZP Békés Megyei 1. Választókerületi Helyi Szervezetének elnöke egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe.

A közleményt az alábbiakban olvashatják:    

A békéscsabai felsőoktatás létkérdés térségünkben. Az elvándorlás lassításának egy eszköze, amit minden erőnkből támogatnunk kell. Még augusztusban tettünk fel írásbeli kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériumának városunk felsőoktatási intézményének további sorsáról. A válaszban leírták, hogy „Az Emberi Erőforrások Minisztériuma érdekelt a térség felsőoktatásának fejlesztésében és mindent megtesz annak érdekében, hogy a térség felsőoktatási fejlődése továbbra is töretlen maradjon.” Ezt a választ, akkor se tudtuk megnyugtatónak értékelni, de úgy látszik a város vezetése, a város vezetője és a térség országgyűlési képviselője ebbe a semmitmondó mondatba kapaszkodva átaludta az elmúlt fél évet.

Az, hogy milyen fenntartóval, milyen képzési profillal működjön Békéscsabán felsőoktatás, az itt lévő vállalkozások, munkáltatók igényeinek figyelembevételével kellene kialakulnia. A gödöllői központtal működő Szent István Egyetem, mint működtető ugyan olyan jó partner lehet, akárcsak a több egyeztetésen felmerült ötlet, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzőhelye legyen a campus. A tervek szövögetését nem követte konkrét cselekvés. A főiskolával kapcsolatos hírek, információk nem jutottak el a Közgyűlés elé. Úgy tudjuk, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem kíván fenntartója lenni a helyi felsőoktatási intézménynek, így az elképzelés, amit mi is támogattunk meghiúsul. Sőt, az az érzésünk, hogy a Szent István Egyetem sem tart már igényt a csabai gazdasági karra. Jelzésértékű, hogy a gödöllői Szent István Egyetem kötelékébe tartozó gyulai egészségügyi és szociális felsőfokú képzést a Gál Ferenc Főiskola működteti tovább.  Nem tudjuk, hogy a 2017-es év szeptemberében induló képzései között szerepelni fog-e békéscsabai szak. Az idő sürget, hiszen már decemberben el fog indulni a felsőoktatási felvételi folyamata.

Aggódunk a városunk felsőoktatásának jövőjéért, ahogy városvezetésnek is kellene. Többször ért már minket az a vád, hogy rémhíreket terjesztünk és „hangulatot” keltünk. Mi rendszeresen kérdezünk Békéscsaba döntéshozóitól, a hozzánk eljutott információk valóságtartalmáról és a főiskolával kapcsolatos terveikről és megoldási javaslatokat is tettünk az asztalra, mert véleményünk szerint egy megyeszékhelyhez hozzátartozik a kor követelményeinek megfelelő, színvonalas felsőoktatás.

Gyors reagálásra van szükség, hiszen decemberben már el fog indulni a felvételi folyamat. Kérdezzük, hogy a város részéről van-e terv arra, hogy működhet tovább a békéscsabai felsőoktatás? Mondani se kell, hogy milyen következményekkel járhat az elvándorlás szempontjából, ha Békéscsaba a felsőoktatási térképről is lekerül. Jelenleg folynak-e tárgyalások a főiskola megmentése érdekében? Miért csak az utolsó utáni pillanatban derül ki, hogy baj lehet a gazdasági kar további működésével? Békéscsaba térségi szerepe gyengül, ha nincs korszerű felsőoktatása, amely az itt élő fiataloknak teremt lehetőséget arra, hogy megszerezhessék a boldogulásukhoz szükséges tudást.

A most kialakult helyzetnek voltak előzményei. A legutóbbi felvételi során voltak olyan szakok, amelyek nem indultak el és megszűntek az államilag finanszírozott férőhelyek. Érdemben mégse sikerült a döntéshozóknak kezelni a problémát. Közös fellépés szükséges a folytatáshoz, a tanárok, a diákok az önkormányzat vezetése és a lakosság részéről, ha azt szeretnénk, hogy megmaradjon városunkban a felsőoktatás.

 

Az MSZP Békés Megyei 1. Választókerületi Helyi Szervezete nevében:

Miklós Attila

elnök 

FEL