MSZP: minden fejlesztésnek örülni kell!

Az MSZP közgyűlés utáni tájékoztatóján a Modern Városok Programról és az Öveges programról volt szó. 

Az MSZP közgyűlés utáni tájékoztatóján Miklós Attila és Fülöp Csaba a Modern Városok Programról fejtette ki véleményét, és beszéltek az Öveges programmal kapcsolatos visszafizetési kötelezettségről is.

Miklós Attila kijelentette: a mindenkori magyar kormány feladata az, hogy segítse a magyar településeket abban, hogy boldogulni tudjanak. Ennek egyik eszköze az, hogy a helyi önkormányzatoknak visszaosztanak forrásokat.

– A mai kormányzat ezt az osztogatást olyan tökélyre fejlesztette, hogy szinte a saját propagandájára használja. A jóságos királyfi körbeutazza a királyságát, és ahol megáll pihenni, ott a tarisznyájából elővesz egy kis pogácsát, és az ott lévőket ebből megvendégeli. Gyakorlatilag ez történik ma Magyarországon – fogalmazott Miklós Attila.

A képviselő szerint az aláírt keret-megállapodás  csak „ködös megfogalmazás” arról, milyen fejlesztési irányokba indulhat majd el a város. Ettől függetlenül minden munkahelyteremtésnek, minden fejlesztésnek örülni kell.

Fülöp Csaba arról beszélt, hogy három fő fejlesztési irány körvonalazódik a Modern Városok Programban. Az egyik az infrastruktúra fejlesztése: az M44-es megépítése, illetve a repülőtér komoly, mintegy 4 milliárdos fejlesztése.  

– A következő lényeges elem az iparfejlesztés, amelyen belül konkrétumok az élelmiszeripar fejlesztésére (hűtőház, paradicsomsűrítmény üzem, zöldség szárító, feldolgozó) és a nyomdaipari képző központ kialakítását illetően hangzottak el. Ezek a speciális iparágak a város erősségei, fontosnak tartom, hogy az Európai Unió más régióihoz, más városaihoz hasonlóan Békéscsaba is erősíti azt, amiben jó. A harmadik elem a sport és életminőség. A sport, a kultúra, a közművelődés terén szintén jól teljesít a város, de lökést adhatnak a területnek a sportcsarnok, az új uszoda megépítése, a CsabaPark és a Munkácsy negyed fejlesztése – emelte ki Fülöp Csaba.

A képviselő megjegyezte, hogy közös siker ez a lehetőség és közös felelősség ennek a megvalósítása, megtöltése konkrét tartalommal.

– Ezek a projektelemek évtizedekre határozzák meg Békéscsaba jövőjét, fontos, hogy együtt gondolkodjunk, együtt építsük fel, együtt valósítsuk meg az ötleteket – tette hozzá Fülöp Csaba.

Végül Miklós Attila beszélt arról, hogy az Öveges program megvalósítása során országszerte szabálytalanságok történtek, ezért Békéscsabának az itt elköltött forrás mintegy egyötödét, 47 millió forintot kell visszafizetnie. A közgyűlés a jogi, ügyrendi és ellenőrzési bizottságot bízta meg azzal, hogy vizsgálják meg az ügyet. Miklós Attila bizottsági elnök szerint fontos, hogy az is kiderüljön, ki a felelős mindezért.

Megosztás:

Címke: , , ,