Az MSZP békéscsabai képviselői is értékelték a szeptemberi közgyűlés döntéseit

2022. szeptember 26. 13:45 | Vincze Attila

Sajtótájékoztatón értékelte a Szövetség Békéscsabáért-frakció képviseletében az MSZP-s Miklós Attila és Fülöp Csaba a nyári szünet utáni első közgyűlés legfontosabb döntéseit hétfőn. A képviselők többek között beszéltek a városi költségvetés módosításairól és a közétkeztetés helyzetéről is.

A tájékoztatón először Fülöp Csaba a költségvetés módosításairól szólt, aki hangsúlyozta, hogy ezek a döntések nagyjából lekövetik azokat az irányokat, amelyeket a költségvetés meghatározásakor hozott a testület. Mint fogalmazott, már korábban azon területekről, melyekre plusz forrás érkezése esetén fókuszálnak majd, valamint a módosítás kezeli az azóta kialakult energetikai helyzetet is. 

– Az önkormányzat működése év végéig teljes egészében biztosított, ez egyrészt köszönhető a korábban elfogadott kötlségvetésnek, másrészt pedig annak, hogy zárszámadáskor is volt egy 400 millió forintos pénzmaradvány, illetve mintegy 600 millió forintos kormányzati kompenzáció is érkezett. A megnövekedett energetikai költségek léptek be új elemként a költségvetésbe, ez augusztustól december végéig mintegy 300 millió forintos plusz forrást igényel, de ez még kezelhető – tette hozzá.

A képviselő felhívta a figyelmet viszont arra, hogy a jövő évi költségvetés már nagyobb kihívást fog jelenteni a város számára. A 3 milliárd forintos energiaköltség növekedés mellett ugyanis a 2023-as önkormányzati bevételeket és kiadásokat több oldalról is bizonytalanság lengi körül. Fülöp Csaba előrevetítette a gazdasági nehézségek miatt a helyi iparűzési adó akár 10-15 százalékos csökkenését, de például a helyi buszközlekedés, a közétkeztetés megnövekedett költségeire is hamarosan választ kell majd adni. Szerinte állami segítség nélkül drámai helyzet alakulhat ki a városi költségvetés tervezésekor. 

Miklós Attila megismételte képviselőtársa szavait, majd rátért a közgyűlés egy másik fontos témájára.  A békéscsabai közétkeztetés helyzetével kapcsolatban arról beszélt, hogy kezdetektől fogva nem támogatta azt a döntést, hogy a város ne intézményként, hanem egy külső szolgáltató bevonásával lássa el ezt a feladatot. Mint mondta, a félelmei beigazolódtak, hiszen hiába a sok szabály, a törvényi háttér, mégis úgy érzi, hogy jelenleg nem tudnak olyan mértékben segíteni a közétkeztetés helyzetén, mint korábban. 

– Ha egy új szolgáltató jön be a piacra, az mindig okoz zavart, most is sok panasz érkezett a szolgáltatóval szemben, amelyeknek egy részét kezelte a cég, de meggyőződésem, hogy ezek csak akkor fognak megoldódni, hogyha az ételek mennyiségében és minőségében változás áll be – húzta alá. Hozzátette, hogy a panaszok nagy része arról szólt, hogy kevesebb friss zöldség és gyümölcs kerül az iskolások asztalára, szerinte ezen mindenképpen változtatni kell. A képviselő reméli, hogy a 30 százalékos térítési díj emelés is segíti majd a problémák megoldását. 

További programok »

FEL